Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aristomenis Tsirbas

Magna och Foxconn nära avtal med Apples om elbil

Hyundai Motor Company backade ur miljardaffären med Apple om bygget av techjättens nya elbil.

Det viskas fortfarande om ett samarbete mellan Geely och Apple men allt mer tyder på att det är Magna eller Foxconn som får det eftertraktade kontraktet.

Apple förväntas förändra bilvärlden när de börjar sälja sin nya elbil. Men frågan är var bilen ska byggas?

Branschbedömare är säkra på att Apple kommer att använda samma affärsmodell som de gjort med sina telefoner och surfplattor, alltså att sköta design och försäljning men låta någon annan bygga produkten.

Apple har diskuterat produktion med flera bilföretag. Det senaste var Hyundai Motor som förhandlade med Apple under en period. Till slut föll det på att Hyundai inte ville nedgradera sig till en underleverantör och bygga bilar åt en potentiell konkurrent.

Flera bedömare liknar Apples upplägg med att de själva skulle låta Samsung bygga sina telefoner.

Använder egen plattform

Apple påstås vilja använda sin egen plattform, som mjukvara och sin design, vilket bromsar viljan hos biltillverkarna att samarbeta. Men chansen finns fortfarande att någon tillverkare hoppar på samarbetet.

Det finns en biltillverkare som har ett relativt stort utrymme i bilfabrikerna: Volvoägaren Geely. Geely står med fabriker som går på halvfart och Geely kan lockas att tjäna pengar på produktion åt Apple.

Men frågan är om Geely går med att bygga åt Apple utan att också sälja sin egen nyutvecklade plattform SEA. Geely kan hellre söka en lösning där de bygger SEA-bilar åt något annat bilmärke, till exempel letar Jaguar/Land Rover efter en partner till sin nya generation elbilar. Geely kan också välja att upplåta fabriksutrymme åt sin partner Daimler hellre än att bygga åt ett starkt varumärke som Apple.

Magna favorit

Blir det inte Geely så talar allt att Apple väljer någon av de fristående tillverkarna Magna eller Foxconn. 

Apple och Foxconn arbetar redan tillsammans och andra företag som bygger datorer, telefoner och bildskärmar åt Apple är Pegatron, Wistron, Fles och Luxshare. Apples affärsmodell har hela tiden varit att inte använda egna fabriker för att inte fastna med stora kostnader. 

Apple har tack vare det lyckats hålla uppe sin vinstmarginal som bara kan jämföras med den hos vissa premiumtillverkare i bilbranschen. 

Foxconn har redan nosat på elbilsbranschen och förra månaden meddelade Fisker att Foxconn ska bygga över 250 000 elbilar per år dem.

Magna diskuterade med Apple om produktion av bilar redan 2016 och med erfarenhet från att bygga åt BMW, Daimler och Jaguar kan Magna visa bra meriter.

Flera branschbedömare håller Magna som knapp favorit framför Foxconn. Men Geely lurar fortfarande i bakgrunden.