Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Maxus

Rymliga elbilen Maxus Mifa 9 till Sverige i år

Utbudet av kinesiska elbilar fortsätter att fyllas på. Senast i raden är Maxus Mifa 9 som är en över fem meter lång familjebuss med stort batteri och lång räckvidd.

Just som vi har börjat lära oss de knepiga namnen Euniq 5 och 6 fyller kinesiska Maxus på ytterligare ett – Mifa 9. Bilen visas upp på transportbilsmässan i Hannover nu och ska börja levereras till Sverige redan innan 2022 års slut.

Mifa är också namnet på den flexibla plattformsarkitektur som Maxus har tagit fram för att bygga elbilar i olika storlekar, varav Mifa 9 som är först ut också sannolikt är en av de största. Med 527 centimeter på längden, 200 centimeter på bredden och 184 centimeter på höjden är den en rejäl koloss som har plats för sju eller åtta åkande, beroende på utförande. Den är därmed en rejäl bit större än Euniq 5 som mäter 482,5 centimeter.

Framhjulen drivs av en 245 hästkrafter stark elmotor. I golvet finns ett batteripaket med en lagringskapacitet på 90 kilowattimmar och det ska ge en räckvidd på 440–595 kilometer enligt WLTP-körcykeln. Det finns inte många elbilar som kan frakta så många åkande så långt på en laddning (Mercedes EQV är närmaste konkurrent), och de åkande kommer troligtvis att sitta bekvämt. 

Alla stolar har värme, ventilation och massage.Alla stolar har värme, ventilation och massage.Alla stolar har värme, ventilation och massage.
Alla funktioner styrs med pekskärmar infällda i armstöden.Alla funktioner styrs med pekskärmar infällda i armstöden.Alla funktioner styrs med pekskärmar infällda i armstöden.
1 AV 2
Alla stolar har värme, ventilation och massage.
Foto: Maxus
2 AV 2
Alla funktioner styrs med pekskärmar infällda i armstöden.
Foto: Maxus

Alla stolar har separat elektrisk inställning, stolsvärme, ventilation och massage. Stolarna på andra raden går att fälla individuellt och har justerbara benstöd. Stolarna på andra och tredje raden ska kunna skjutas långt framåt för att ge plats för mer bagage.

Svenska importören RSA har inte presenterat något pris.