Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Hyundai Ioniq 5 har fått större batteri, fler hästar och nya stötdämpare
2 AV 2
Foto: Mazda

Mazda har börjat tillverkningen av wankelbilar

Produktionen av Mazda MX-30 e Skyactiv R-EV för europamarknaden är nu i gång. Ska wankelmotorn lyckas erövra världen denna gång?

Nu har Mazda börjat tillverka bilar med wankelmotorer på nytt efter en paus på 11 år då modellen RX-8 gick i graven, det bekräftas via ett pressmeddelande.

I Ujinafabriken nummer ett i Hiroshima, Japan böjar nu bilar av typen Mazda MX-30 e Skyactiv R-EV rulla ut, bilar med slutdestination Europa.

Precis som namnet handlar det en tämligen knepig konstruktion där en bensinmotor av wankeltyp fungerar som en räckviddsförlängare för en laddhybrid. Motorn driver inte hjulen utan producerar el till batteriet som i sin tur skickar kraften till en elmotor som driver framhjulen.

MX-30 e Skyactiv R-EV blev officiell i januari men wankelmotorns återkomst presenterades redan under Parissalongen 2018. Modellen MX-30 kom 2020 och finns som renodlad elbil och som fyrhjulsdriven mildhybrid – dock bara i Japan, Australien och Nya Zeeland.

Mazda är en av få tillverkare som satsat på wankelmotorer och har tillverkat närmare två miljoner bilar med motortypen sedan 1967.