Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda MX-30 officiell som märkets första elbil

Ett av huvudnumren på bilsalongen i Tokyo är Mazdas första elbil. Den heter MX-30, når runt 20 mil per laddning och kan beställas från och med i dag. Pris: 349 900 kronor i Sverige.

Mazda satsar vidare på förbränningsmotorer, både bensin- och dieseldrivna. Den elektriska satsningen uteblir dock inte, och nu presenterar den japanska biltillverkaren märkets första helt eldrivna modell på Tokyosalongen – MX-30.

Modellen är en crossoverliknande historia med både typiska Mazda-drag men också med egna detaljer som får den att sticka ut från märkets övriga modeller. Den kanske mest utstickande detaljen är de små bakdörrarna. Dessa är upphängda i bakkant och öppnar upp precis som bakdörrarna på Mazda RX-8.

Unika bakdörrar i all ära, men det stora med MX-30 är förstås drivlinan som kallas för e-Skyactiv. Drivlinan är alltså elektrisk. Elmotorn är på 150 hästkrafter och drar nytta av energin som lagras i ett litiumjonbatteri på 35,5 kWh. Det sägs räcka till ungefär 20 mils körning vilket enligt Mazda är fullt tillräckligt med tanke på att européer i genomsnitt kör 4,8 mil per dag. Batteriet kan snabbladdas (max 50 kW) alternativt laddas hemma. Vid sistnämnda alternativ är max laddeffekt 6,6 kilowatt (kW).

Mazda MX-30 är 439,5 centimeter lång och därmed exakt lika lång som CX-30. De båda modellerna är även lika breda, 179,5 centimeter, däremot är MX-30 tre centimeter högre – 157 centimeter.

Mazda tar från och med i dag emot beställningar på MX-30. Första utgåvan heter MX-30 First Edition, kostar 349 900 kronor och är extrautrustad. Leveranserna påbörjas under hösten 2020.