Mazdas första elbil kommer 2020

De må vara försvarare av förbränningsmotorn men en elbil är på gång från Mazda. Den står klar 2020 och kan få längre räckvidd med en wankelmotor.

Mazda har inte tappat tron på förbränningsmotorn och med modellen 3, som täcktes av under bilsalongen i Los Angeles, kommer även tillverkarens nya motorgeneration Skyactiv-X.

Under samma salong klarnade även Mazdas väg mot elektrifiering, tidigare har man gjort klart att 95 procent av deras bilar 2030 ska ha någon form av eldrift samtidigt som fem procent ska vara helt eldrivna.

Mazdas första elbil är bekräftad redan till 2020. Den kommer även med en räckviddsförlängare i form av en förbränningsmotor av wankeltyp. Det kan låta revolutionerande men Mazda var tidigt ute med tekniken och hade den i sortimentet så sent som 2012 med modellen RX-8. Att Mazda fortsatt att jobba med tekniken har vi skrivit om flera gånger här på teknikensvarld.se, även att den kommer att paras med elmotorer.

Arbetet tycks dock ha varit aningen tungrott. Redan 2014 rullade prototyper och Mazda 2 spåddes bli första bil ut med hybridlösningen. Då handlade det om en 0,33-litersmotor kopplad till en bränsletank på nio liter vilket gav bilen en total räckvidd på 40 mil.

Mazda, Toyota och Denso har tidigare inlett ett samarbete i form av företaget EV C.A. Spirit Co., Ltd som bland annat ska ska mynna ut i elbilar. Mazdas kommande elbil ska dock inte vara en frukt av detta utan vara utvecklad på egen hand.

Wankelmotorerna kommer att vara kompakta och kunna tjänstgöra i en rad olika hybridlösningar och även kunna tankas med LPG. Ingen övrig information finns tillgänglig men Mazda har sagt elbilen kommer att vara en ny modell, inte en konvertering av någon befintlig. Designen kommer inte påverkas av det faktum att det är en elbil utan passa in bland Mazdas övriga bilar. Vilken biltyp det rör sig om nämner inte Mazda själva även om det mest pekar på att det blir en suv.

Bilden ovan visar konceptet Koeru från 2015 och har egentligen inte något med Mazdas elbil att göra mer än att det är ett koncept på en suvmodell.