Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Mazdas nya wankelmotor kommer 2022

Mazda har inte gett upp wankelmotorn. Om mindre än två år ska en ny wankelmotor vara i produktion och den kommer att fungera som räckviddsförlängare i elbilen MX-30.

Mazdas vd Akira Marumoto avslöjar att wankelmotorn snart är tillbaka. I en ny video om Mazdas gröna omställning kommer Marumoto efter en stund in på elbilen MX-30 och avslöjar att man kommer att börja testköra prototyper av MX-30 utrustade med wankelmotor i början av 2021.

MX-30 är Mazdas första elbil, men räckvidden är ovanligt kort och planen har alltid varit att den även ska erbjudas i ett laddhybridutförande. Under motorhuven på MX-30 finns gott om utrymme bredvid elmotorn och där är det tänkt att en liten wankelmotor ska monteras. 

https://youtu.be/VA7wGH8XB9s

Wankelmotorn kommer att fungera som räckviddsförlängare och ladda upp batterierna i ett system liknande det som drev BMW i3 REX innan den togs ur produktion. Redan år 2012 byggde Mazda en prototyp av Mazda 2 där en wankelmotor på endast 0,33 liter och 38 hästkrafter arbetade som räckviddsförlängare. Mazdas historia innehåller många olika wankelmotorer men gång efter annan har man gett upp, oftast på grund av motorernas höga bränsleförbrukning.

PROVKÖRNING: Mazda MX-30

Än så länge får vi i Sverige nöja oss med eldrivna MX-30, men i Japan lanseras den nu som mildhybrid. Drivlinan plockas från CX-30 och är en fyrcylindrig 2,0-litersmotor och den ska kunnas få i både fram- och fyrhjulsdrivet utförande.