Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: McLaren Automotive

McLaren på gång med hypersnabb laddhybrid

Supersportbilstillverkarna undkommer inte elektrifieringseran som råder. McLaren ska hybridisera samtliga sina modeller och en helt ny, laddbar modell ska vara oerhört snabb.

McLarens supersportbilar är bensindrivna. Elektrisk assistans lyser med sin frånvaro, men den brittiska biltillverkaren har tidigare varit och nosat på hybrider. Det var med modellen P1 som inte har tillverkats på fyra år (produktionen avslutades i december 2015).

Men framöver ska det bli mer spänning i bilarna från Woking (McLarens hemstad). Kommande vår ska McLaren presentera en helt ny plattform och en hybriddrivlina. Första nya modell baserad på denna plattform ska avtäckas mot slutet av 2020. Under de två, tre efterföljande åren ska fler modeller följa – alla hybrider. Det låter på McLarens vd Mike Flewitt, i samband med en intervju med Car and Driver, som om det rör sig om laddhybrider. Han nämner bland annat att räckvidden vid körning på enbart el ska ligga mellan 2,4 och 3,2 mil per laddning.

De olika modellerna, beroende på vilken serie de tillhör, kommer att ha antingen en V6- eller en V8-motor som grundbult i drivlinan. Elmotor och batteripaket sägs bara addera cirka 30 kilo extra vikt jämfört med dagens modeller.

LÄS OCKSÅ: Vi kör McLarens värsting Senna

Foto: McLaren

 Teknikens Världs Oskar Krüger var nyligen iväg och körde McLarens senaste modell som kort och gott heter GT. Den provkörningen kan du läsa här.

Toppmodellen blir en laddhybrid där en turbomatad V8 står för drivningen av bakhjulen och en elmotor står för framhjulens snurrande. Den beräknas göra 0-97 km/h (0-60 mph) på 2,3 sekunder, betydligt snabbare än McLarens nuvarande värsting Senna som gör 0-100 km/h på 2,8 sekunder.

Någon ren elbil ser inte Mike Flewitt framför sig, åtminstone inte inom en överskådlig tid. Han anser att dagens litiumbaserade batterier är för tunga, för dyra och har för låg energitäthet. Han ställer sin förhoppning till solid-state-batterier som han tror kommer om några år, men så nära i tiden ligger inte en elektrisk McLaren. Mike Flewitt tror att en sådan bil kan ligga så långt fram i tiden som 30 år.

På frågan om McLaren ska bygga en suv svarar han ”Varför skulle vi? Vi behöver inte”. Kostnaderna för att utveckla en suv skulle vara gigantiska och enligt Mike Flewitt skulle en sådan investering aldrig leda till vinst.