Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GM / Biden Campaign Video Feed / Zuma Press TT Nyhetsbyrån

Med Biden som president ska USA satsa på elbilar

Donald Trump tyckte att det här med klimatvänliga bilar var strunt. Men när Joe Biden tar över som president i USA den 20 januari inleds en storsatsning på elbilar. Framför allt vill Biden bidra till att skapa arbetstillfällen och bygga ut laddinfrastrukturen.

Barack Obama tvingades rädda bilindustrin i USA under krisåren 2008-2010 men Obama inledde också en satsning på klimatvänligare bilar med tuffare krav på låga utsläpp.

Donald Trump tvärvände när han blev president för fyra år sedan i ett försökt att blidka sina kärnväljare i delstaterna med många bilfabriker. Trump rev upp Obamas avgaskrav och försökte med alla medel hindra olika delstater att införa stränga regler.

Nu ser ett nytt maktskifte i Vita Huset ut att påverka den stora och viktiga amerikanska bilindustrin ännu en gång. General Motors har redan inlett sin satsning på elbilar och meddelat att de planerar för att hela 40 procent av sin egen försäljning i USA ska bestå av elbilar redan 2025. GM har presenterat en eldriven Hummer men säljer förutom den enbart modellen Bolt i dag. GM har också bytt sida i tvisten om hårdare utsläppsregler där tillverkare som BMW, Ford, Honda och Volkswagen stod på delstaten Kaliforniens sida medan Chrysler, GM, Nissan, Toyota och Volvo hejade på Trumps förslag om enhetliga regler för alla delstater.

25 miljoner elbilar

Nyligen meddelade GM:s vd Mary Barra att de drog tillbaka sitt stöd till Trumps försök att stoppa Kalifornien. Istället vill GM storsatsa på elbilar och Barra har fått stöd av Ford.

När Joe Biden tar över som president för USA den 20 januari inleds framför allt en stor satsning på arbetstillfällen. Biden vill också att USA återansluter till Paris-avtalet och att bekämpa klimatförändringarna har varit en stor del av Bidens valkampanj.

Biden vill skapa en miljon nya jobb i den amerikanska bilindustrin och då innefattas allt från underleverantörer till infrastruktur för elbilsladdning. Biden vill bygga 500 000 nya laddpunkter runtom i landet, jämfört med de cirka 90 000 som finns i dag. 

I fjol såldes cirka 17 miljoner nya bilar i USA och bara drygt 300 000 var elbilar eller laddhybrider. Nu ska andelen laddbara bilar öka kraftigt och framför allt är det i storstäderna som elektrifieringen ska ta fart.

Om tio år, 2030, väntas det rulla 25 miljoner elbilar på vägarna i USA.