Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes A 250 e – A-klass har blivit laddhybrid

Mercedes vässar sitt utbud av laddhybrider med lilla A-klass. Räckvidden på el blir drygt sju mil med brasklappen att siffran gäller med den snällare mätmetoden NEDC. Priset ligger vid säljstart hundralappen under 400 000 kronor.

Volkswagen Passat GTE och Volvo XC40 T5 Twin Engine är två av sommarens hetaste nykomplingar bland de populära laddhybriderna. På bilsalongen i Frankfurt presenterades en tredje. Det är Mercedes som plockar in laddhybridtekniken i lilla A-klass.

Numera är det möjligt att ladda även A-klass.

Modellen döps till A 250 e. Batterikapaciteten är 15,6 kWh vilket ska jämföras med 10,7 kWh i XC40 eller 13 kWh i Passat GTE.

Av någon anledning envisas Mercedes med att ange räckvidden enligt den utgående och snällare mätmetoden NEDC. Räckvidden blir då upp till 7,6 vilket borde ge lite drygt fem mil enligt den tuffare WLTP-metoden.

Påståendet att Mercedes A 250 e då hamnar i topp i räckviddsligan ska vi alltså ta med en rejäl nypa salt. Vi får också vänta och se hur stor miljöbilsbonusen blir eftersom den redan vid årsskiftet ska baseras på WLTP-siffran. Det är i och för sig säljstart får A-klass som laddhybrid redan i dagarna men de flesta svenska registreringarna kommer att ske efter årsskiftet. Koldioxidsiffran för NEDC är ändå låga 33-34 gram per kilometer och genomsnittlig energiförbrukning är 1,5 kW per mil.

Uppdatering

Räckvidden enligt WLTP är mellan 6,0 och 6,8 mil.

Elmotorn och batteriet arbetar tillsammans med en fyrcylindrig bensinmotor på 1,3 liter. Uteffekten från drivlinan blir 218 hästkrafter och maxvridet 450 newtonmeter. Åttastegad dubbelkopplingslåda sköter kraftfördelningen och vill du dra släp är maximala dragvikten 1 600 kilo.

Precis som i elbilen EQC kan energiåtervinningen justeras så att batteriet kan laddas när du bromsar och bilen kan köras på "frihjul" i jämn hög fart. Elmotorn tar också hand om starter från stillastående och A 250 e saknar traditionell startmotor.

0-100 km/h går på 6,6 sekunder och toppfarten är 235 km/h. Vid körning på el är toppfarten begränsad till 140 km/h.

Även B-klass blir laddhybrid.

Mercedes har öppnat orderböckerna för A-klass som laddhybrid men det blir knappt om tid för att hinna registrera bilen före årsskiftet och dra nytta av den högre miljöbonusen från NEDC-siffran. A 250 e finns även i sedanutförande som är något energisnålare än halvkombin men samtidigt aningen långsammare i accelerationen.

399 900 kronor är det svenska introduktionspriset.