Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes AMG-bilar kan bli helt eldrivna

Från rent V8-muller, till turboassistans och 48-voltsteknik. Framtidens AMG-bilar kan mycket väl bli helt eldrivna, enligt Mercedes.

En nyhet under den pågående Detroitsalong är Mercedes AMG-bilar med elektrisk överladdning via 48-voltsteknik, bilar som har fått sifferbeteckningen 53. Att rådande trend rörande elektrifiering nu når prestandabilar har vi redan fått vänja oss vid, BMW har tidigare avslöjat att man har prototyper med M-bilar utrustade med hybridteknik.

Mercedes kan tänka sig att ta ett steg till genom att lansera helt eldrivna prestandabilar. Utvecklingschefen Ola Källenius utesluter inte möjligheten och poängterar att man har varit inne på området tidigare och syftar på specialbygget SLS AMG Electric Drive presenterad 2012 – en bil med en motor på 751 hästkrafter och 1 000 newtonmeter god nog för 0-100 km/h på 3,9 sekunder.

Hur prestandasuktande spekulanter kommer att reagera på avsaknaden av V8-muller oroar inte honom och hänvisar till tiden då AMG-bilarna började använda turboteknik, vilket från början kritiserades av många.

I dagsläget är man dock fokuserade på sporthybrider som använder elmotorn mer i prestandasyfte än räckviddsmässigt.