Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes bygger om fabrik för en miljard dollar – ska bygga elbilar

Mercedes satsar en miljard dollar på att bygga ut och omstrukturera sin fabrik i Vance i Alabama, USA. Fabriken ska i framtiden bygga tillverkarens eldrivna EQ-suv.

Det rapporterar Automotive News.

I fabriken i Vance, som är tjugo år gammal, bygger man idag modeller som GLE, GLE Coupe, GLS och C-klass sedan. Förra året monterades omkring 310 000 bilar i fabriken.

Men det ska bli fler. När Mercedes EQ-modellprogram debuterar i början av nästa decennium ska en del av produktionen förläggas i Vance. Det meddelar Mercedes moderbolag Daimler AG som satsar en miljard dollar på ut- och ombyggnad av fabriken.

”Med produktionsplatser för elbilar och batterier i både Europa, Kina och nu även USA är vårt globala nätverk redo för de elektriska fordonens era”, säger Markus Schaefer, en av Mercedes-Benz Cars styrelsemedlemmar med ansvar för produktion.

Mercedes genomför just nu en stor elbilssatsning. Daimler har tidigare meddelat att man investerar uppåt 100 miljarder kronor för att ta fram mer än tio nya elbilar till år 2022. Många av dessa kommer att ingå i EQ-modellprogrammet.

Hittills har vi bara sett två EQ-koncept från Mercedes: suven Generation EQ som visades i Paris förra året, samt EQ A som just nu visas i Frankfurt.

I framtiden är det dock tänkt att EQ-programmet ska spänna över i stort sett varje segment.

Ombyggnationen av Vance-fabriken kommer att börja redan nästa år. Utvidgningen förväntas innebära omkring 600 nya jobb.

Mercedes kommer inte bara bygga EQ-bilar i Vance. Även batterierna kommer att produceras i en fristående byggnad nära bilfabriken.