Mercedes C 350 e gör bort sig i älgtestet!
Laddhybriden Mercedes C 350 e har sladd i dubbel bemärkelse. Den sladdar vilt i vårt älgtest, men det verkar inte bekymra tillverkaren.
Gilla på Facebook för fler videoklipp!
Mercedes själva hävdar att C 350 e går bra i undanmanövertest. Att en möjlig förklaring är felaktigt däcktryck. Det kan vi avfärda direkt, däcktrycket är noggrant kontrollerat inför testet. Det enda som kvarstår är ett uselt testresultat för bilen i fråga.
Teknikens Världs undanmanöverprov älgtestet simulerar en paniksituation där man blixtsnabbt ändrar kurs med en kraftig rattrörelse åt vänster som sätter ordentlig press på chassi, däck, styrning och de hjälpsystem bilen är utrustad med. Sedan styr man bilen åt andra hållet och lotsar tillbaka den till den ursprungliga filen.
Det är här Mercedes C 350 e börjar sladda ordentligt med baken och får dessutom en retursladd – ett beteende som är bland det värsta du kan råka ut för i trafiken.
I vårt fall gick det inte att köra fortare än 64 km/h, och det resultatet är alldeles för dåligt. DS 5 klarade vid samma tillfälle och med samma förutsättningar 74 km/h.
I panikmanövern märks direkt om bilens system hinner med den extrema belastning som älgtestet innebär. Hinner styrservon med, eller fastnar styrningen under någon millisekund? Detta fel har vi hittat på många bilar, bland andra Mercedes, dock inte på denna modell. Hur jobbar antisladdsystemet? Vissa bromsar kraftigt med ett eller båda framhjulen och understyr, andra bromsar ett bakhjul för att styra bilen rätt i en kalkylerad överstyrning. Antisladdsystemet i Mercedes C 350 e verkar knappt jobba alls.
Vi anser att teknikerna hos Mercedes måste ta en vända till och jobba mer med kalibrering av antisladdsystemet då vi knappt kände något ingrepp från det.
C 350 e har en helt annan viktfördelning mellan axlarna än en vanlig C-klass, på grund av det tunga batteriet bak. Den har också luftfjädring som gör den extremt mjukt fjädrad i komfortläget.
Vi misstänkte fel på bilen och fick ut en annan – och den gick precis lika dåligt. Teknikens Världs uppmaning till Mercedes är således – gör om och gör rätt!
LÄS HELA TESTET: Beställ online redan i dag!
Mercedes Sverige svarar
C 350 e uppfyller kraven på stabilitet och säkerhet som man kan ställa på en personbil från Mercedes-Benz. Den uppfyller till exempel kraven i amerikanska ”Sine with Dwell”-testet (som är jämförbart med älgtestet).
Med anledning av resultatet i Teknikens Världs test har vi själva genomfört ett motsvarande på Bulltoftabanan med samma viktförhållanden och likvärdiga förhållanden i övrigt. Bilen uppträder stabilt och kan hantera hastigheter upp till 75 km/h. Inspelning av testet har vi sänt till Teknikens Värld och vi har också publicerat det på www.mercedespress.info. Även i tester under utvecklingsarbetet och vid externa oberoende tester som genomförts utomlands uppträder bilen säkert och stabilt.
En möjlig förklaring till resultatet kan vara att inställning av lufttryck gjorts med varma däck och att bilen därför fått för låga kPh-värden. Detta kan vi dock inte veta med säkerhet eftersom vi inte medverkade vid inställningen men vid återlämning av testbilen var dessa värden för låga.
Representanter för Mercedes medverkade vid ett andra test av bilen vilket var mycket värdefullt. Resultatet visade ett bättre resultat än vid det första testet. Vädret var dock regnigt den aktuella dagen vilket gör att resultatet inte kan användas med tillräckligt hög validitet.
På grund av batteriet är C 350 e tyngre än andra bilar i C-Klass-familjen. För att förbättra stabiliteten är därför luftfjädring och specialdäck standard.
Vi uppskattar alla typer av tester från Teknikens Värld och andra media med trafiksäkerhet i fokus.
Fredrik Wahrolén
PR- och kommunikationschef Mercedes-Benz Sverige AB
Teknikens Värld betonar
Varje år genomför Teknikens Värld undanmanövern älgtestet på ett hundratal bilar, genom åren har tusentals bilar älgtestats. De flesta bilar klarar av undanmanövern utan större problem, men ibland går det inte, som i fallet med Mercedes C 350 e. Gemensamt för alla testade bilar, oavsett om de går bra eller inte i älgtestet, är att förutsättningarna är identiska, det vill säga lastade enligt respektive bils officiella uppgifter samt med noggrant kontrollerat däcktryck enligt biltillverkarens rekommendationer.
Med alla variabler strikt granskade körs bilarna genom konbanan, med en blixtsnabb kursändring åt vänster för att simulera en paniksituation där man måste väja för exempelvis en älg, ett barn eller ett annat fordon som oväntat dyker upp. Därefter en snabb återstyrning tillbaka till ursprungligt körfält för att inte riskera eventuell frontalkrock (då bilen efter första väjningen för en stund befinner sig i motsatt körfält).
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se