Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © Daimler AG

Mercedes elbil EQC 400 officiell med över 45 mils räckvidd

Nu äntligen är Mercedes första moderna elbil EQC presenterad, efter flera år av rykten, bekräftelser och konceptbilar. EQC 400 heter modellen som visades upp i Stockholm, av alla ställen.

Det är ett par år sedan Mercedes berättade att de har för avsikt att släppa en helt ny serie bilar med elektriska drivlinor och som mynnade ut i en konceptbil som starkt påminner om det vi ser här i dag. Serien kallar de för EQ, en bokstavskombination som står för ” Electric Intelligence”, det vill säga elektrisk intelligens. EQ kommer att växa till en hel modellfamilj med olika typer av karossformer, bland annat en sedan i C-klasstorlek och en stor lyxbil à la S-klass. Men först ut är EQC, en crossover som mer ser ut som en rejäl kombi än en klumpig suv. Modellen hade premiär i kväll den 4 september 2018 i Stockholm i samband med framtidskonferensen me Convention på Nacka Strandsmässan.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

– Det är unikt att en världspremiär av det här slaget sker i Sverige. Det är inte bara en bilmodell som får premiär, utan ett helt nytt varumärke för elektrisk mobilitet som visas upp, säger Fredrik Wahrolén som är PR- och kommunikationschef på Mercedes-Benz Sverige.

Självklart är Teknikens Värld också på plats för att bevittna avtäckningen av första EQ-modellen. Mikael Stjerna är vår man på plats. Mer från honom hör vi senare här på webben och i tidningen.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

Drivlinan

Vi börjar med det viktigaste, det vill säga drivlinan. Den består av två elmotorer, en vid vardera hjulaxel (modellen är med andra ord 4Matic-fyrhjulsdriven) och som sammanlagt levererar 408 hästkrafter (300 kW) och 765 newtonmeter. Kraften till respektive asynkronmotor kommer från ett vätskekylt litiumjon-batteripaket som är placerat i bilens golvkonstruktion mellan hjulaxlarna. Placeringen ger bra viktegenskaper, lågt och centralt. Bra med tanke på att batterierna, som består av totalt 384 celler i fyra moduler, väger 650 kilo. Batterierna, som är tysktillverkade, har en lagringskapacitet som uppgår till 80 kWh.

https://youtu.be/QLLFkSWTH2U

Med en förbrukning, enligt den snart utdöda NEDC-körcykeln, på 2,22 kWh per mil borde räckvidden ligga runt 36 mil, men Mercedes uppger faktiskt en räckvidd över 45 mil. Det kan hända att den längre räckvidden syftar på en annan, lugnare typ av körning.Hela drivlinan, inklusive transmissionen, differentialen och kylsystemet, beskrivs som väldigt kompakt.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

EQC har en vattenkyld ombordladdare som tillåter effekter på upp till 7,4 kilowatt.Vid speciella snabbladdare kan EQC hantera upp till 110 kilowatts effekt. Då ska man kunna ladda batteriet från tio till 80 procent på 40 minuter.

https://youtu.be/giP4dcCDfaA

Toppfarten är begränsad till 180 km/h. Tamt, kanske du tycker, men då lockar möjligtvis accelerationen mer. 0-100 km/h går på 5,1 sekunder.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

Körlägen och ”enpedalskörning”

EQC-föraren kan välja mellan fem olika körlägen; Comfort, Eco, Max Range, Sport och Individual. Namnen är självförklarande. I Max Range-läget beräknar en dator hur föraren ska bete sig bakom ratten för att få ut längsta möjliga räckvidd.

Vid ratten finns paddlar, dock inte växelpaddlar. Med paddlarna kan du ställa in bilen i olika ”Drive-lägen” beroende på vad som passar körningen bäst i fråga om energiåtervinningsnivå (retardation). Lägena är D Auto, D+, D, D- och D-- (dubbelminus). I D Auto-läget avgör Eco Assist-systemet vad som är lämpligast för stunden, i D+-läget är det frirullnings som gäller, alltså ingen retardation, och i D-läget är retardationsnivån liten. I D- (ett minus) är det mellanhög nivå på retardationen medan D-- (dubbelminus) innebär kraftig retardation och därmed möjlighet till körning med enbart en pedal, det vill säga gaspedalen. Retardationen är så pass kraftigt att bromspedalen blir överflödig i de flesta situationer. Nya Nissan Leaf har en liknande lösning.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

Mercedes EQC är, föga förvånande, fullproppad med det senaste av det mesta. Exempelvis Mercedes nya MBUX-infotainmentsystem (Mercedes-Benz User Experience) med intelligent (AI och AR) röststyrning. MBUX-skärmen har, till skillnad från övriga MBUX-system, en särskild EQ-grupp som innehåller funktioner som är unika för just EQC och kommande EQ-elbilar från Mercedes.

Dragkrok

Mercedes EQC ska kunna beställas med dragkrok. Maximal dragkapacitet är 1 800 kilo.

Modellen ska börja serieproduceras under 2019. Något exakt lanseringsdatum har ännu inte annonserats, inte heller någon prislapp.

Vill du fördjupa dig i Mercedes EQC än mer, läs då den officiella pressreleasen här (PDF på engelska).