Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld

Mercedes: Elbilen EQE lika lönsam som E-klass

Att elbilar är mindre lönsamma än förbränningsmotorbilar kan komma att bli en gammal sanning. Nu uppger Mercedes att nya EQE är lika lönsam som gamla sedanen E-klass.

Mercedes tjänar lika mycket pengar per såld bil på nya elbilen EQE som på den konventionella E-klassen. Det avslöjade Mercedes ekonomichef Harald Wilhelm när biltillverkaren presenterade resultatet för första halvåret.

– Det är mer eller mindre det första kvartalet av EQE-försäljningen, men i dagsläget är EQE-marginalen jämförbar med marginalen för E-klass, sa Harald Wilhelm på och tillade att EQE kanske till och med ligger något före E-klassen just nu.

För biltillverkarna är det förstås viktigt att lönsamheten för elbilar når samma nivå som bensin- och dieselbilar inför de regleringar som i princip förbjuder försäljning av förbränningsmotorbilar i Europa från och med år 2035. Enligt Harald Wilhelm har lönsamheten för den större elbilsmodellen EQS ännu inte nått samma nivå som S-klass.

– Vi ser att EQS-marginalen börjar bli hälsosam. Det är inte precis på S-klassnivå, men inte så långt ifrån.

Om det inte vore för att elbilarna är betydligt dyrare än bensin- och dieselbilarna skulle lönsamhet förmodligen vara mycket svårt att uppnå. Medan man kan köpa en Mercedes E-klass från 483 900 kronor i Sverige kostar billigaste EQE från 735 000 kronor.

Mercedes planerar att kraftigt skala upp produktionen av elbilar kontra laddhybrideer under årets andra halva. Mercedes vd Ola Källenius vill att hälften av märkets laddbara bilar ska vara helt eldrivna. Under andra halvåret 2021 var endast en tredjedel av alla laddbara Mercedes-bilar elbilar. Det skulle innebära en ökning från 21 000 till 31 000 sålda elbilar, samtidigt som antalet sålda laddhybrider väntas minska från 39 000 till 32 000.