Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Erik Wedberg ger dig en inblick i denna ”eldrivna E-klass”
2 AV 2
Foto: Mercedes-Benz

Mercedes EQA och EQB redan uppdaterade

Bara drygt två år efter lanseringen uppdateras elbilarna Mercedes EQA och EQB. Delvis ny design, nytt infotainmentsystem och smidigare laddning står på nyhetslistan.

Uppdateringar, även kallade ansiktslyft, brukar komma tre eller fyra år in i en bilmodells livscykel. Det orkar tydligen Mercedes inte vänta på, för nu presenteras de uppdaterade versionerna av EQA och EQB – elbilar som lanserades så sent som våren 2021.

Uppdateringarna är dock allt annat än omfattande, utseendemässigt kan de uppdaterade bilarna kännas igen på den delvis nya fronten som har fått den blanka och stjärnbeprydda ”grillen” som syns på ett flertal elbilar från Mercedes och strålkastarna förbinds nu med en LED-list. Baktill syns små förändringar i lampdesignen.

Både EQA och EQB får nu den 10,25 tum stora pekskärmen som standard och den använder den senaste utgåvan av Mercedes informationssystem MBUX. Android Auto och Apple CarPlay fungerar nu trådlöst. Andra funktioner, till exempel adaptiv farthållare och navigation med AR-funktion, finns tillgängliga genom prenumerationsköp och aktiveras trådlöst.

Ingen av bilarna får någon uppdatering av motor- eller batteri och inte heller den klena laddprestandan om max 100 kilowatt snabbladdning förbättras. De begåvas dock med teknik för plug & charge-laddning som kan göra laddningen smidigare eftersom bilen själv tar hand om betalningen. Man behöver bara koppla in sladden och sen sköts allt automatiskt. En annan välkommen nyhet är att den femsitsiga versionen av EQB nu kan extrautrustas med en dragkrok som får dra upp till 1 700 kg tunga släp.