Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Mercedes / Daimler AG
2 AV 2
Foto: Mercedes / Daimler AG

Mercedes EQA officiell med 42 mils räckvidd

Det tog sin lilla tid, men nu är Mercedes lilla suv GLA elektrifierad. EQA heter modellen som  i ett första skede erbjuds med en enklare drivlina och framhjulsdrift. Under våren 2021 kommer den till Sverige.

Det var hösten 2017 som Mercedes presenterade konceptbilen EQA Concept. Då fick vi se en ganska tufft formgiven liten elbil, med tydliga drag av A-klass, som innehöll två elmotorer, fyrhjulsdrift, batteri på 60 kWh och 40 mils räckvidd.
När produktionsfärdiga EQA nu presenteras ser vi att modellen har blivit en suv, den är nämligen baserad på GLA, att den har vuxit med nästan två decimeter på längden, att två elmotorer har blivit en och att fyrhjulsdrift har blivit framhjulsdrift. Vi noterar också att batteristorleken har vuxit till 66,5 kWh och att räckvidden enligt WLTP-körcykeln är över 42 mil.

MISSA INTE: Vi har redan kört Mercedes EQA – så här upplevs den 

Mercedes EQA kan snabbladdas med maximal effekt om 100 kilowatt. Foto: Mercedes / Daimler AG

Ingen dedikerad elbilsbas

Mercedes EQA är alltså, likt storebror EQC, inte byggt på en dedikerad elbilsplattform. MFA2-plattformen är nämligen den grund som EQA står på, samma som A-klass, B-klass, CLA, GLA och GLB använder sig av. Även kommande EQB kommer att byggas på MFA2-arkitekturen.
Med andra ord har Mercedes ännu inte, till skillnad från flera av konkurrenterna, lanserat en dedikerad elbilsplattform. Men det kommer, lyxiga EQS, som blir elektiska motsvarigheten till S-klass, ska använda nya MEA-plattformen som är utvecklad för enbart elektriska modeller.

Här syns placeringen av batterierna som tyvärr stjäl en hel del av kupéutrymmet. Foto: Mercedes / Daimler AG

Aningen större...

EQA har, precis som EQC gentemot GLC, fått delvis egen formgivning för att utmärka sig och inte tas för en vanlig GLA. Det har gjort att måtten inte är desamma. Exempelvis är EQA 446,3 centimeter lång, det vill säga 2,1 centimeter längre än GLA.
OM EQA är bredare eller inte kan vi faktiskt inte svara på. I de tekniska specifikationerna skriver Mercedes 183,4 centimeter i bredd, samma som för GLA, men i en av illustrationerna som visar modellens mått står det 184,9 centimeter vilket i så fall gör EQA 1,6 centimeter bredare.
Höjduppgiften är däremot samstämmig oavsett vilka dokument man tittar på – 162,0 centimeter betyder att EQA sträcker på sig nio millimeter högre upp mot himlen än vad GLA gör.
Axelavståndet är av förklarliga skäl identiskt mellan eldrivna EQA och bensin-/dieseldrivna GLA – 272,9 centimeter.

1 AV 2
Foto: Mercedes / Daimler AG
2 AV 2
Foto: Mercedes / Daimler AG

... men trängre

Utrymmena kan man tänka sig är desamma i EQA och GLA, men så är det inte. Dagen innan dagens världspremiär var Teknikens Världs Linus Pröjtz på en första provkörning av EQA och reagerade då på att batterierna i golvkonstruktionen inkräktar kraftigt på kupéutrymmet, framför allt i fot- och benutrymmet för baksätespassagerarna. Men mer om det i provkörningsrapporten som inom kort kommer här på teknikensvarld.se samt i tidningen.

Konstruktionen inkräktar även på lastvolymen som i EQA är 340 liter med uppfälld baksätesrygg och 1 320 liter med densamma nedfälld. I GLA är motsvarande volymsiffror 435 respektive 1 430 liter.

1 AV 4
Foto: Mercedes / Daimler AG
2 AV 4
Foto: Mercedes / Daimler AG
3 AV 4
Foto: Mercedes / Daimler AG
4 AV 4
Foto: Mercedes / Daimler AG

Batteri och drivlina

När EQA nu presenteras är det som modellversion EQA 250. Avsaknaden av tilläggsbeteckningar i modellversionsnamnet betyder framhjulsdrift och därmed en ensamt arbetande elmotor av asynkron typ. Den har en effekt som uppgår till 190 hästkrafter (140 kW) som räcker för att få den drygt två ton tunga kompakt-suven att nå 100 km/h på 8,9 sekunder. Toppfarten är 160 km/h.

Batteriet är, som ovan nämnt, på 66,5 kWh och opererar på en spänningsnivå om 420 volt. Mercedes skriver att det är användbar kapacitet som uppges, det vill säga nettosiffran, och att den räcker till 42,6 mils körning, mätt enligt WLTP:s kombinerade körcykel.
Vid snabbladdning, EQA tillåter sådan med max effekt på 100 kW, kan batteriet fyllas med energi från 10 till 80 procent på 30 minuter.
Vid ”hemmaladdning” med växelström är max laddeffekt begränsad av ombordladdaren som tillåter 11 kW.

EQA kan utrustas med dragkrok.
EQA kan utrustas med dragkrok.
EQA kan utrustas med dragkrok.
1 AV 2
EQA kan utrustas med dragkrok.
Foto: Mercedes / Daimler AG
2 AV 2
Foto: Mercedes / Daimler AG

Dragkrok och fler modellversioner

EQA 250, den modell vi ser här i dag, fårkan utrustas med dragkrok och får maximalt dra 750 kilo. Vill man tvunget ha dra tyngre grejer på kroken får man snällt vänta på andra EQA-modellversioner som ska lanseras vid senare tillfälle. Pressmaterialet pratar om kommande versioner, i plural, med fyrhjulsdrift, eller 4Matic som det heter nere i Mercedes hemstad Stuttgart. Det snackas även om längre räckvidder på uppemot 50 mil.

Foto: Mercedes / Daimler AG

Pris och lansering

Mercedes meddelar att den svenska säljstarten preliminärt äger rum i februari, alltså om bara några månader. De första exemplaren av EQA når Sverige under våren. Dock vet vi inte vad modellen kostar, några priser är ännu inte presenterade. Mercedes poängterar att redan grundversionen av EQA 250 är rikligt utrustad med bland annat LED-strålkastare, elektrisk baklucka som kan öppnas med fotrörelse, MBUX-infotainmentsystemet, flerfärgad stämningsbelysning i kupén och en hel del annat. På tillvalslistan hittas bland annat Adaptive Damping System som automatiskt justerar varje hjuls fjädring individuellt, adaptiv farthållare som automatiskt anpassar hastigheten i kurvor, cirkulationsplatser och på motorvägsavfarter med mera.