Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Patrik Lindgren
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren

Mercedes EQA – tre snabba från provkörningen

Mercedes nya elbil EQA blir snart officiell och vår Linus Pröjtz är ute och provkör den norr om Stockholm i dag. Hur bra är den egentligen?

Tjenare Linus, du håller på att bekanta dig med nya EQA. Hur bra är den?
– Det är ju en eldriven GLA och det är lite tråkigt att Mercedes inte har gjort mer av designstudierna som de släppt tidigare som tar ut svängarna lite mer. Den ser ut som en helt vanlig GLA. Jag kör en EQA 250 med 190 hästkrafter och framhjulsdrift. Jag blev tvungen att titta undertill vilka hjul som driver då vi inte fått några specifikationer ännu. Körkänslan är inte superrapp men jag uppskattar gångkulturen. Den känns inte så ny med tanke på att den ser ut som GLA.

Foto: Patrik Lindgren

Hur lång räckvidd har den?
– Det ryktas om 60 kWh med ombordladdare på 11 kW som ska klara 100 kW vid snabbladdning men det är inget Mercedes kommenterat ännu. I nuläget får vi inte dela med oss av några räckviddsiffror som står på instrumenteringen men det ska vi testa på riktigt längre fram. Världspremiären är planerad till i morgon så vi kommer förhoppningsvis att få veta mer exakta specifikationer då.

Är den konkurrenskraftig och vad kommer den att kosta?
– Just denna bil är väldigt välutrustad och känns lyxig vilket ger sken av att rikta sig till en köpstark målgrupp. Exakt pris vill Mercedes inte dela med sig av ännu men den kommer hamna i den över skalan av GLA-utbudet.

Hela provkörningsrapporten kommer du kunna läsa i Teknikens Värld nummer 4/2021.