Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes / Daimler

Mercedes EQB officiell – ännu en elektrisk suv

Mercedes EQA och EQC får nu ett nytt syskon som placerar sig som mellanbarn i elektriska suv-familjen. Här är elbilen EQB som rullar ut på europeiska vägar under 2021.

I förra veckan var det fullt fokus på Mercedes EQS, märkets elektriska lyxbil som ska fungera som ett modern alternativ till ikonen S-klass. Nu riktas i stället blickarna mot en något mer alldaglig elbil, nämligen suven EQB. Med andra ord GLB i elektriskt utförande.

Jämfört med GLB är fronten omarbetad för att ge ett mer ”elektriskt uttryck”. Även baktill ser man skillnad på GLB och EQB, främst genom bakljusen som på EQB knyts samman med lysdioder. Mercedes elbilar EQA, EQB, EQC och EQS, dock inte EQV, har samma bakljusfilosofi.
I övrigt ser EQB ut som GLB, även på insidan vilket betyder att EQB går att få i sjusitsigt utförande, trots att det handlar om en så kallad kompaktsuv på 468,4 centimeter från för till akter. Med tredje sätesraden (som sägs rymma personer upp till 165 cm långa) ryms 465 liter i bagageutrymmet. I en EQB med endast två sätesrader ryms 495 liter. Som mest rymmer EQB, med alla säten utom de främre fällda 1 710 liter (1 620 liter för sjusitsiga versionen). Konverteringen till eldrift har alltså nallat lite på utrymmena, vanliga GLB rymmer mellan 560 och 1 755 liter.

1 AV 3
Foto: Mercedes / Daimler
2 AV 3
Foto: Mercedes / Daimler
3 AV 3
Foto: Mercedes / Daimler

På tal om konvertering, det är just vad EQB handlar om. Modellen baseras inte på en dedikerad elbilsplattform utan byggs på MFA2-arkitekturen som A-klass och B-klass samt alla dess derivater använder sig av. Det betyder att EQB delar plattform med det 22 centimeter mindre syskonet EQA som vi nyligen var iväg och provkörde.

Mercedes bjuder tyvärr inte på några djuplodande specifikationer vad gäller drivlinor, drivsätt, batterier och så vidare. De skriver dock att nettokapaciteten för batterierna på den europeiska marknaden är 66,5 kWh och att effekten hos elmotorerna ligger på uppemot 215 kW (292 hk). En modellversion berättas det lite mer om, nämligen fyrhjulsdrivna EQB 350 4Matic som enligt WLTP-körcykeln förbrukar 1,81-1,92 kWh per mil samt når 41,8 mil per laddning. Dividerar du batterikapacitet med förbrukning får du dock en annan räckviddssiffra.

1 AV 3
Foto: Mercedes / Daimler
2 AV 3
Foto: Mercedes / Daimler
3 AV 3
Foto: Mercedes / Daimler

Vi lär få höra om fler modellversioner, även framhjulsdrivna, i god tid innan lanseringen i Europa som äger rum senare under 2021. EQB kommer att tillverkas i både Ungern och Kina. USA-marknaden får ta del av Ungern-tillverkade EQB under 2022.

Världspremiären av Mercedes EQB ägde rum under söndagen i Kina, närmare bestämt på bilsalongen i Shanghai som är första bilsalong att äga rum sedan corona-pandemin tog världen i sitt grepp.