Mercedes EQC lanseras i mitten av 2019

Mercedes elektriska suv EQC har redan premiärvisats. Nu får vi reda på att modellen ska marknadslanseras i mitten av nästa år.

I början av september var det världspremiär för Mercedes EQC 400 4Matic, en tillställning som ägde rum i Nacka utanför Stockholm. Då var Mercedes inte så exakta vad gällde datum för marknadslanseringen, bara att den skulle ske under 2019. När vi frågade lite mer specifikt om just den detaljen fick vi höra att planen är andra kvartalet det året, det vill säga kvartalet efter orderböckernas öppnande.

Nu, i samband med att Daimler presenterar nyheter kring dotterbolaget Deutsche Accumotive, får vi veta lite mer precist, dock inte något exakt datum. Lanseringen av EQC äger rum i mitten av 2019 eftersom batterierna till bilen ska börja tillverkas i större volymer under våren.

Batterierna i EQC 400 4Matic är av typen litiumjon och har en lagringskapacitet på 80 kWh som tillåter 45 mils körning enligt NEDC-körcykeln. Hittills har endast förseriebatterier tillverkats.

Daimlers två batterifabriker i tyska Kamenz. Den till vänster är under uppförande.

Deutsche Accumotive är alltså Daimlers dotterbolag som tillverkar koncernens litiumjonbatterier. Sedan 2012 har batterifabriken i tyska Kamenz, några mil nordost från Dresden mot den polska gränsen, tillverkat över 200 000 litiumjonbatterier till Mercedes och Smarts olika elektrifierade bilmodeller.

Just nu uppförs ytterligare en batterifabrik i Kamenz. Daimler har investerat motsvarande drygt fem miljarder kronor i fabriken som blir en av de största av sitt slag i världen, den är dessutom koldioxidneutral. I samband med detta rekryteras även personal till Deutsche Accumotive som mot slutet av 2018 ska ha fördubblat sin arbetsstyrka till ungefär tusen personer.

EQC-batterierna som ska tillverkas där med start i vår kommer att fraktas till Mercedes-Benz Werk i Bremen, alltså den fabrik där själva bilen (EQC) sätts samman.

Kamenz är inte enda området som Daimler satsar på vad gäller batteritillverkning. Totalt investerar man över hundra miljarder kronor i åtta olika batterifabriker på tre kontinenter. Utöver de två i Kamenz får Stuttgart-Untertürkheim två fabriker och Sindelfingen en fabrik, Peking i Kina en fabrik, Bangkok i Thailand en fabrik samt Tuscaloosa i Alabama, USA, en fabrik.

Mercedes har sagt att de från år 2022 ska elektrifiera hela sina produktportfölj med minst ett elektrifierat alternativ i varje segment. Planen är att erbjuda kunderna över 130 elektrifierade modeller varav minst tio av dem ska vara fullt elektriska och i samtliga storleksklasser, från lilla Smart till stora suvar.