Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Test
Test
Test
Test

Mercedes EQC – så upplevs elbilen

I går var det världspremiär för Mercedes helt nya elbil EQC 400 4Matic och vi var så klart på plats. Så här upplevde vi första mötet med den elektriska modellen. Du får även reda på ungefärligt pris och leveranstider.

Mercedes hade valt Stockholm som skådeplats för avtäckningen av märkets första modell i nya elbilsserien EQ. Teknikens Världs Mikael Stjerna bevittnade händelsen från nära håll. Här berättar han hur EQC 400 4Matic, som modeller heter, upplevde bilen som visades statiskt. Den icke-statiska upplevelsen, det vill säga provkörningen, ber vi att få återkomma med så snart det är möjligt.

LÄS MER: Allt om Mercedes EQC

Hej Mikael, hur stor är EQC 400 4Matic?

– Tänk dig Mercedes GLC som är 465,6 centimeter lång, och så lägger du till några centimeter. Axelavståndet är identiskt med GLC, det vill säga 287,3 centimeter. EQC är nämligen en GLC i grunden. Den är i princip lika rymlig, trots stora och tunga batterier i golvet. Det har man löst genom att placera batterierna under det befintliga golvet.

Då är den lika rymlig i bagaget som en GLC?

– Både ja och nej. Bagageutrymmet är lika rymligt som i GLC Coupé, det vill säga 500 liter. Vanliga GLC rymmer mer med sina 550 liter.

Är även insidan GLC?

– Till stora delar. Exempelvis mittkonsolen är densamma, men förarmiljön är uppgraderad till MBUX-systemet som nya A-klass var först med. Det innebär mer teknik och större skärmar, något som påverkar instrumentbrädans utseende. I stället för de tre runda ventilationsutblåsen i mitten sitter där två rektangulära.

Är EQC en billig elbil?

– I och med alla teknik och stort batteripack som ska leverera räckvidd av det längre slaget är detta ingen bil som kommer att köpas av gemene man. Någon prislapp har inte annonserats, men Mercedes i Sverige siktar på att komma under miljonen.

Foto: © Daimler AG

När kan man beställa sitt exemplar och när får man det levererat?

– Orderböckerna öppnar under första kvartalet 2019 medan leveranserna är planerade till efterföljande kvartal.

En sista fråga, klassar Mercedes EQ som ett eget varumärke?

– Jag förstår att du frågar, för Mercedes har kommunicerat det på ett par olika sätt. Därför ställde jag just den frågan till Britta Seeger som sitter i Daimler-styrelsen med ansvar för Mercedes personbilsförsäljning. Hon tydliggjorde att EQ är ett undervarumärke (sub-brand på engelska) som kan likställas med hur AMG underordnar sig Mercedes.

I nästa nummer av Teknikens Värld bjuder Mikael Stjerna på en fullmatad rapport om Mercedes EQC 400 4Matic. Där bjuds du även på en intervju med Ola Källenius, Mercedes svenska styrelsemedlem med ansvar för företagets utveckling.