Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Mercedes EQS SUV officiell – vi tar en titt på eldrivna lyx-suven

Mercedes eldrivna lyxbil kommer nu med suvkaross. All tänkbar lyx för sju personer. Men de längst där bak får det trångt. 

Mercedes har hittills lanserat två modeller på sin nya, dedikerade elbilsplattform EVA2: lyxlimpan EQS och businessedanen EQE. Nu kommer den tredje varianten, EQS SUV som är en mer rakryggat högbyggd suv till skillnad från de lite bågformade sedanmodellerna. 

Den får sin officiella presentation i dag, men redan i förra veckan lyckades vi få en kort stund att klämma och känna på den nya bilen i Frankfurt. Det handlar alltså om en högbyggd kombiversion av lyxbilen EQS, med en smula terrängduglighet. Man kan till och med få den utrustad med rejäla fotsteg, som gör insteget enklare.

Det handlar alltså om en eldriven suv i lyxbilsklassen. Den närmaste motsvarigheten på bensinbilssidan torde vara Mercedes GLS. Men det är inte riktigt rättvist, den når väl ändå inte riktigt upp i S-klass-klass? Det gör EQS SUV. 

För till skillnad från GLS är EQS SUV en direkt motsvarighet till EQS utan SUV. Det enda som skiljer är karossformen. Axelavståndet är det samma, totallängden något kortare, interutrymmena större. Och markfrigången är förstås högre, liksom höjden upp till taket. Upp till taknocken är den ungefär 20 centimeter högre. 

Släktskapet känns igen, men i suv-utförande blir EQS mer rakryggad.Släktskapet känns igen, men i suv-utförande blir EQS mer rakryggad.Släktskapet känns igen, men i suv-utförande blir EQS mer rakryggad.
Fotsteg är tillval, men praktiskt när man ska kliva in.Fotsteg är tillval, men praktiskt när man ska kliva in.Fotsteg är tillval, men praktiskt när man ska kliva in.
Här fyller man på spolarvätska. Huven går inte att öppna.Här fyller man på spolarvätska. Huven går inte att öppna.Här fyller man på spolarvätska. Huven går inte att öppna.
Snitsig grafik i strålkastarklustret.Snitsig grafik i strålkastarklustret.Snitsig grafik i strålkastarklustret.
Visningsexemplaret hade 22-tumsfälgar.Visningsexemplaret hade 22-tumsfälgar.Visningsexemplaret hade 22-tumsfälgar.
Mellersta sätesraden fälls elektriskt, den bakersta manuellt.Mellersta sätesraden fälls elektriskt, den bakersta manuellt.Mellersta sätesraden fälls elektriskt, den bakersta manuellt.
1 AV 6
Släktskapet känns igen, men i suv-utförande blir EQS mer rakryggad.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
2 AV 6
Fotsteg är tillval, men praktiskt när man ska kliva in.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
3 AV 6
Här fyller man på spolarvätska. Huven går inte att öppna.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
4 AV 6
Snitsig grafik i strålkastarklustret.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
5 AV 6
Visningsexemplaret hade 22-tumsfälgar.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
6 AV 6
Mellersta sätesraden fälls elektriskt, den bakersta manuellt.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld

Synintrycket är också ett helt annat. Formen vinner på att inte sloka så förtvivlat i ändarna, som sedanversionen gör. EQS SUV är avrundad, men grundformen är inte bananformad utan bredaxlad. Kanske kostar det också på i form av ökat luftmotstånd, Mercedes var väldigt snabba med att nämna en koefficient om 0,20 för EQS, men man nämner ingenting om vilket Cd-värde som EQS SUV har. Men man tjatar mycket om hur mycket man har jobbat med att få ned luftmotståndet på olika sätt. 

Mercedes lovar också att man ska få plats med upp till fyra golfbagar i bagageutrymmet, men då lär man ha fällt ned den tredje sätesraden i golvet – om man nu har beställt en sådan. Den bakersta raden är extrautrustning och lämpar sig om man behöver transportera personer utan ben eller huvud. Utrymmena är inte extravaganta om man säger så. 

Då är de desto bättre i den mellersta sätesraden. Baksätet, om man inte räknar extrasätena i bagageutrymmet, är magnifikt och takhöjden skänker en rymdkänsla som saknas något i vanliga EQS. Man sitter högt, med knäna i rät vinkel. I mittarmstödet finns en löstagbar surfplatta som man både kan sköta kupéklimat, musikval och annat med. 

Lika bra trivs man nog i förarsätet också. Här är det mesta hämtat från EQS och den största skillnaden är den upphöjda sittpositionen. Den enorma skärmlösningen Hyperscreen, som kostar extra, är den samma, precis som de omslutande fåtöljerna, som inte kostar extra. 

Färglad instrumentpanel, här med treskärmslösningen Hyperscreen.Färglad instrumentpanel, här med treskärmslösningen Hyperscreen.Färglad instrumentpanel, här med treskärmslösningen Hyperscreen.
Suv-modellen får lite extra terrängkörningsfunktioner.Suv-modellen får lite extra terrängkörningsfunktioner.Suv-modellen får lite extra terrängkörningsfunktioner.
Baksätespassagerarna får egen surfplatta.Baksätespassagerarna får egen surfplatta.Baksätespassagerarna får egen surfplatta.
Tredje sätesraden är trång.Tredje sätesraden är trång.Tredje sätesraden är trång.
Vad nöjd han ser ut, vår reporter.Vad nöjd han ser ut, vår reporter.Vad nöjd han ser ut, vår reporter.
1 AV 5
Färglad instrumentpanel, här med treskärmslösningen Hyperscreen.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
2 AV 5
Suv-modellen får lite extra terrängkörningsfunktioner.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
3 AV 5
Baksätespassagerarna får egen surfplatta.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
4 AV 5
Tredje sätesraden är trång.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld
5 AV 5
Vad nöjd han ser ut, vår reporter.
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld

På tekniksidan noterar vi att fyrhjulsstyrning är standard, där bakhjulen kan vrida sig med eller mot framhjulen med upp till 4,5 graders vinkel. Luftfjädring med adaptiva stötdämpare och nivåreglering är standard. 

Laddar gör man med antingen 11 kilowatts växelströmsladdning i vanliga laddboxar (22 kilowatt är tillval, om man har avsäkrat med 32 ampere) eller med upp till 200 kilowatt snabbladdning. Precis som vanliga EQS. De båda har också samma batteripaket, på 120 kilowattimmars bruttokapacitet och 108 kilowattimmar netto. Exakt vad räckvidden blir enligt WLTP är inte klart ännu, men Mercedes vågar lova att den blir på över 60 mil i alla fall. 

Släpvagnsdragare kan också glädja sig åt att EQS SUV kommer att kunna beställa en trailerassistent. Det behöver man inte kryssa för ens, utan det går bra att beställa som en OTA-uppdatering i Mercedes Me-appen. Men hur mycket man får dra framgår inte av de tekniska data som finns tillgängliga vid presentationen. 

Holger Enzmann, projektledare för EVA2-plattformenHolger Enzmann, projektledare för EVA2-plattformenHolger Enzmann, projektledare för EVA2-plattformen
Holger Enzmann, projektledare för EVA2-plattformen Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld

3 frågor

Vad är grejen med EQS SUV?

– Det här är den tredje bilen som baseras på EVA2-platform, och det är den första suven. Den har riktiga suv-egenskaper som hög markfrigång och en tredje sätesrad. Och det är första gången i en EVA2-bil. Så det är en bil för kunder som uppskattar utrymmen. 

Finns några särskilda anpassningar för terrängkörning? 

– Ja, vi har tagit med ett särskilt off road-program i bilen med särskilda vyer i skärmarna, och vi har högre markfrigång på 20 centimeter. Motorerna och bromsarna har programmerats speciellt för terrängkörning. 

Vad kan vi vänta härnäst på den här plattformen? 

– Vi kommer inom kort att lansera en EQE SUV på den här plattformen. Och kanske har vi lite fler idéer om vad man kan göra med den här plattformen. 

Vill man finns det en rad andra med eller mindre nödvändiga tillval som man kan köpa i appen. Som omgivningsljud, utökad bakaxelstyrning eller, håll i er nu, bankörningsanalys. Japp, man kan vräka ut sin EQS SUV på valfri racerbana och få feedback i appen. 

Vid lanseringen kommer två motoralternativ finnas tillgängliga, och dem känner vi igen från EQS. Dels handlar det om den enbart bakhjulsdrivna EQS 450+ (man har inte ens bekymrat sig om att skriva ut ”SUV” i modellnamnet, men det syns ju vilken modell det är fråga om) med 360 hästkrafter, dels den fyrhjulsdrivna EQS 580 4Matic med 544 hästkrafter. 

Än så länge har vi inte fått några svenska prisuppgifter, men räkna med att prislistan startar någonstans i nivå med en och en halv miljon kronor. 

Mercedes EQS SUV 580 4Matic

Pris: Ej fastställt.

Motor: El. Elmotorer fram och bak, totalt 544 hk (400 kW), batterityp litiumjon, 120 kWh brutto, 108 kWh netto . Max laddeffekt AC/DC 11(22)/200. Elektrisk tillsatsvärmare.

Kraftöverföring: Motor fram och bak, fyrhjulsdrift. Fast reduktionsutväxling.

Fjädring/hjulställ: Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,9 meter.

Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

Mått/vikt: (cm/kg): Axelavstånd 321, längd 513, bredd 196, höjd 172. Markfrigång 20. Tjänstevikt i.u, Bagagevolym (VDA-liter) 645–2 100 liter.