Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes

Mercedes EQXX officiell – räckvidd på över 100 mil

Mercedes visar upp den eldrivna konceptbilen Vision EQXX som ska ha en räckvidd på över 100 mil, samt rekordlågt luftmotstånd.

När Mercedes lanserade den lyxiga elbilen EQS under förra året var de stolta över bilens låga luftmotstånd som mäter 0,20 enligt Cd-skalan. Lägre än både Tesla Model S Plaid och Lucid Air. Men nya konceptbilen EQXX får EQS att blekna. Tack vare den tvålkoppsformade karossen har Mercedes lyckats få ner luftmotståndet till 0,17.
Tack vare detta och ett batteri på strax under 100 kW, exakt kapacitet anger Mercedes ej, ska EQXX ha en räckvidd på över 100 mil. Några intressanta detaljer om batteriet är att det enligt Mercedes hälften så stort och ska vara 30 procent lättare än batteriet i EQS. Batteriet ska totalt väga 495 kg och EQXX har ett 900 voltsystem. En energitäthet på 0,4 kWh per liter har möjliggjort att inrymma ett batteri på 100 kWh i en bil med 280 centimeter hjulbas, knappt tio centimeter längre än A-klass. EQS har hjulbas på 321 centimeter.

1 AV 5
Foto: Mercedes
2 AV 5
Foto: Mercedes
3 AV 5
Foto: Mercedes
4 AV 5
Foto: Mercedes
5 AV 5
Foto: Mercedes

EQXX drivs av en elmotor som levererar 200 hästkrafter, 150 kW, och enligt Mercedes ska den ha en energieffektivitet på 95 procent, något som gör att snittförbrukningen ska ligga på under 1,0 kWh/mil. Vilka hjul elmotorn driver delar de dock inte med sig av.
För att ge ytterligare lite räckvidd har bilen solpaneler med 117 celler på taket vilket driver saker som luftkonditionering, lampor och infotainmentsystem. Det lagras i ett separat batteri och kan också ge cirka 25 kilometers extra räckvidd.

1 AV 5
Foto: Mercedes
2 AV 5
Foto: Mercedes
3 AV 5
Foto: Mercedes
4 AV 5
Foto: Mercedes
5 AV 5
Foto: Mercedes

EQXX mäter totalt 463 centimeter på längden och gör den ganska mycket mindre än exempelvis C-klass som mäter 475 centimeter. Den har också låg vikt i elbilssammanhang och väger in på 1 750 kg. En viktsiffra som uppnåtts bland annat genom att använda magnesiumfälgar, bromsskivor av aluminium, samt kolfiber och glasfiberförstärkta plastdörrar, en blandning av CFRP och GFRP.
Liksom EQS har EQXX även en gigantisk skärm i kupén som sträcker sig mellan A-stolparna och här mäter den 47,5 tum. Medan skärmen i EQS egentligen består av tre skärmar under en glasskiva ser skärmen i EQXX ut att vara en enda stor skärm och upplösningen ska vara 8K.
Materialval i kupén är bland annat veganskt läder baserat på svampar, läder från pulvriserade kaktusfibrer och bambu-baserade mattor.

I nuläget är det oklart när eller om vi kan få se Mercedes Vision EQXX i produktion.