Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes

Nya Mercedes GLC officiell med 3 laddhybrider

Mercedes visar upp nya generationen GLC och den kommer med tre olika laddhybrid-versioner. 

När GLK blev GLC under 2015 försvann den ganska kantiga designen som knöt an till G-klass. Sedan dess har GLC blivit rundare och rundare allt som Mercedes designspråk förändrats. Något som kunderna bevisligen verkar gilla då den första generationen GLC är Mercedes storsäljare gällande suvar i Sverige. Det kan även bero på att den placerar sig i det heta D-segmentet där den trängs med bland annat Volvo XC60, BMW X3 och Audi Q5.

Nu är det dags för den helt nya andra generationen GLC som bygger på samma MRA-2-plattform som nya C-klass, och den är ännu rundare i formerna än föregångaren. Inredningen känns igen från C-klass med ”flytande” skärmar till både infotainment och instrumentering. Det tidigare är i GLC mer riktat mot föraren än i kombin. På ratten syns även touch-kontrollerna från den senaste generationen Mercedes-modeller. Knappar som ger en snygg rattdesign men brister en del i funktion vilket vi erfarande i C-klass under det stora laddhybridtestet.

1 AV 4
Foto: Mercedes
2 AV 4
Foto: Mercedes
3 AV 4
Foto: Mercedes
4 AV 4
Foto: Mercedes

Samtliga drivlinor aktuella i Europa är elektrifierade med tre mildhybrider och hela tre laddhybrider, alla baseras även på samma grundmotor. En tvåliters turbofyra. Mest intressant här hemma är troligen laddhybriderna som alla har ett riktigt stort batteri med kapacitet på 31,2 kWh. Något som enligt Mercedes ska räcka till omkring tio mils körning. Laddhybriderna är antingen bensindrivna med total effekt om 313 respektive 381 hästkrafter för GLC 300 e 4Matic och GLC 400 e 4Matic. Den dieseldrivna laddhybriden GLC 300 de 4Matic har en totaleffekt på 335 hästkrafter.
Enligt Mercedes ska snittförbrukningen hos dessa ligga på 0,05-0,08 l/mil enligt WLTP, men det är mest på grund av den långa elräckvidden. När elen väl är slut kan du räkna med en avsevärt mycket högre förbrukning.

1 AV 4
Foto: Mercedes
2 AV 4
Foto: Mercedes
3 AV 4
Foto: Mercedes
4 AV 4
Foto: Mercedes

Övriga motorer är bensindrivna med 204 eller 258 hästkrafter samt en diesel med 197 hästar. Samtliga motoralternativ kommer med fyrhjulsdrift och snittförbrukningen för dessa mildhybrider ska enligt Mercedes ligga på 0,73 l/mil för bensinversionerna och 0,52 l/mil för dieseln.
Nya Mercedes GLC kommer att lanseras senare i år och än så länge finns inga prisuppgifter. Längre fram kommer även AMG-versioner och troligen även en coupéversion.