Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Konceptbilen Vision EQS från 2019.Konceptbilen Vision EQS från 2019.Konceptbilen Vision EQS från 2019.
Konceptbilen Vision EQS från 2019. Foto: Daimler AG

Mercedes lovar att ta täten i räckviddsracet

Nästa år ska Mercedes börja sälja den lyxiga elsuven EQS. Förutom lyx och teknik ska EQS också bli bäst på räckvidd.

Daimlers vd Ola Källenius lovar att EQS ska klara 70 WLTP-mil på en enda laddning.

40-55 mils räckvidd på en laddning. Ja, det har blivit det nya normala för elbilar med fullstora batterier. Men Tesla har under lång tid toppat det med flera av sina modeller och då inte minst sin allra första, Model S. Elon Musks sedan klarar drygt 60 mil med fullstort batteri och Musk har ända sedan presentationen av Model S 2012 sett konkurrenterna försöka men inte nå ifatt vad gäller ren räckvidd.

Tronskiftet kan komma nästa år då Mercedes börjar sälja EQS. I dag finns redan EQC som har en räckvidd på drygt 47 mil enligt den gamla körcykeln NEDC. Men när EQS börjar byggas i Mercedes fabrik i Sindelfingen plockas ett större batteri i elbilsplattformen EVA2 för en räckvidd enligt WLTP på över 70 mil.

– EQS kommer att bli en ny måttstock, sa Daimlers svenske vd Ola Källenius när han träffade företagets aktieägare – däribland då Volvoägaren Geely – i förra veckan.

– När det kommer till lyx, komfort och säkerhet så spelar EQS i samma liga som S-klass, fortsatte Källenius.

PROVKÖRNING: Mercedes EQC

Det är bland annat den nya plattformen EVA2 som är hemligheten bakom räckviddshoppet. EVA är utvecklad enkom för elbilar och tillåter därmed en annan paketering och styrning av drivlinan jämfört med EQC, som byggs på plattformen MRA. På MRA-plattformen byggs även bilar med förbränningsmotorer och MRA-bilarna – med olika drivlinor – byggs sida vid sida i Mercedes fabrik i Bremen. Det ger Mercedes flexibilitet i produktionen, något som inte behövs på samma sätt för EQS.

EQC har haft en tuff första tid i bilhallarna hemma i Tyskland med bara 500 sålda bilar i år. Trots det räknar Mercedes med en total produktion av 50 000 EQC under 2020.

Nästa år börjar EQS byggas i Sindelfingen och då satsar Mercedes ännu tyngre på att elbilsrevolutionen slår igenom.