Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes-Maybach 6 officiell – megabilen med picknickhjälp

Nu är konceptet officiellt presenterat. Här är den - Mercedes-Maybach 6.

Efter både smygvisningar och läckta bilder har Mercedes-Maybach 6 nu presenterats. 6:an i namnet står för bilens längd - den mäter in på nästan sex meter. Designen skiljer sig drastiskt från tidigare Maybach-modeller. Lyktorna är smala LED-lampor, både fram och bak, och grillen har växt ordentligt i storlek från Maybach 57 och 62. Den långa motorhuven påminner om klassiker som Jaguar E-Type, och fälgarna på 24 tum är svåra att missa.

Konceptet drivs av fyra elmotorer, en vid varje hjul. Motorerna är kopplade till ett batteri på 80 kilowattimmar som gör att bilen får hela 750 hästkrafter. Det innebär att Maybach 6 trots sin storlek kan komma upp i 100 kilometer i timmen på mindre än fyra sekunder och nå en begränsad toppfart av 250 kilometer i timmen. På en laddning kommer bilen 50 mil.

Enligt Mercedes räcker det med fem minuters laddning för att bilen ska kunna ta sig 10 mil. Detta genom en snabbladdningsfunktion. Det går dock fortfarande att ladda bilen genom vanliga laddningsstationer, eller trådlöst med hjälp av elektromagnetism. 

Inuti är det exklusivitet i världsklass som gäller. Man har designat insidan i form av en ”360 graders lounge” på det sätt att dörrarna, sätena och instrumentbrädan alla sitter ihop med varandra. För att stärka känslan av exklusivitet så har man dessutom valt att göra golvet utav almträ.

Under den långa motorhuven hittar vi såklart ingen motor, eftersom att bilen är eldriven, utan ett antal förvaringsfack. Ena sidan av huven är till för livsstilsprylar. Där finns det fack för att förvara skor och paraplyn. På andra sidan hittar vi en riktig konkurrent till Rolls-Royce senaste påhitt, nämligen picknickfacken. De är fyllda med tallrikar, glas och bestick, men även med förvaringsmöjligheter för flaskor. Dessutom har motorhuven plats för två resväskor som går att ta ut och förvandlas till rullväskor.

Som Mercedes sagt tidigare är konceptet endast en designstudie, och inget vi kommer att få se på Sveriges gator.