Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler

Mercedes planer med Geely – 30 nya modeller

Mercedes har ett av de bredaste modellprogrammen i bilvärlden, och det finns inga planer på att minska på utbudet – tvärtom. Tillsammans med Geely planerar Mercedes flera nya Smart-modeller och totalt ska Mercedes visa 30 nya modeller under de kommande två åren.

Det har spekulerats en tid om Mercedes ska klara av att hålla fast vid sitt breda modellprogram. Och nu har en hög Mercedes-chef bekräftat för brittiska sajten Autocar att det blir en rejäl översyn av modellprogrammet under de kommande två åren. Senast hösten 2022 ska Mercedes ha rullat fram 30 nya modeller där det bland annat blir nya generationer av dagens C-klass, S-klass och SL.

Nya SL får nygammal design och blir återigen en fyrsitsig sportbil. Mercedes satsar också på sina populära AMG-versioner där vi kommer att få se en GT 4-Door Coupé med en laddhybriddrivlina på totalt 800 hästkrafter. GT-serien får också de lite mer racinginspirerade Black Series-modellerna.

Mercedes har haft lite problem att få WLTP-siffror på supersportbilen One och den modellen väntas nu skeppas till kunder först nästa år.

Tillsammans med Geely kommer Mercedes att bredda sitt utbud av Smart-bilar. Dagens modeller ska uppgraderas och förses med elmotorer och batterier och eldrivna Smart kommer både som Fortwo och Forfour. Om två år ska Geely och Mercedes visa sitt första gemensamma projekt vilket blir en mindre suv. Eldriven förstås. Bilen ska byggas i Kina men exporteras till Europa.

Nya suven GLB är på gång att bli eldriven.Nya suven GLB är på gång att bli eldriven.Nya suven GLB är på gång att bli eldriven.
Nya suven GLB är på gång att bli eldriven. Foto: CarPix

Mercedes satsar också på sina egna elbilar där EQ-serien ska utökas med totalt fem nya modeller. Vi har redan sett konceptversioner av EQA och EQS och de väntas nu gå i produktion jämte EQB, EQE och EQG. Nya EQA baseras på andra generationen av GLA. Precis som Volkswagen gör med ID.3 väntas Mercedes erbjuda EQA med tre olika batterier och elmotorer.

EQS blir den första elbilen som byggs på Mercedes helt nyutvecklade elbilsplattform MEA. EQS väntas få ett batteri på 100 kWh och därmed en räckvidd på över 65 mil.

Förutom elbilarna kommer Mercedes att presentera flera laddhybrider där modellerna CLA, GLA och ansiktslyfta E-klass ska visas på bilsalongen i Genève nästa månad. CLA och GLA kommer att använda en 1,3-liters bensinmotor i kombination med eldrivlinan. I slutet av det här året ska Mercedes ha totalt ett 20-tal laddhybrider.

Förutom nya modeller har Mercedes och Geely enats om att gemensamt utveckla en ny fyrcylindrig bensinmotor och en dubbelkopplingslåda. Den nya drivlinan ska sitta i Mercedes A- och B-klassprogram och motsvarande bilar i GL- och CL-serien.