Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes storsatsar på smått

Mercedes mindre bilar säljer bra och med dem har man fått nya kunder. Dagens palett av fem modeller ska därför bli åtta till år 2020.

Vad som är en liten bil kan vara en tolkningsfråga. I Mercedes fall är det modellerna A- och B-klass, CLA, CLA Shooting Brake och GLA som utgör småttingarna i saluhallen om vi bortser modellerna tillverkade av koncernkollegan Smart.

Det började med A-klass

Mercedes A-klass var Mercedes första moderna småbil. En modell som fick en skakig start i vår konbanan. Omslaget ovan är från Teknikens Värld nummer 23/1997. Sedan 2012 har man dock sålt mer än två miljoner bilar i det mindre formatet.

Fastän detta är relativt ny mark för Mercedes, första steget togs med A-klass 1997, så går försäljningen riktigt bra. Sedan 2012 har man sålt över två miljoner bilar med de mindre måtten. Det ofta till nya kunder som aldrig köpt en Mercedes tidigare. Ofta unga kunder som man hoppas blir trogna märket. I fallet med ”nya” A-klass har kundernas medelålder sjunkit med 13 år jämfört med 2011.

Nu är Mercedes övertygade om att framgångarna inom området kommer att bestå och ska därför lansera ytterligare tre modeller i storleksklassen innan år 2020. Även om inte Mercedes själva specificerar vilka typer av modeller det ska bli så kan vi vänta oss nya varianter av kommande A-klass samt ”modernare” alternativ under Mercedes nya märke EQ för elbilar.

Under Parissalongen i höstas visade man upp ett koncept som man menade skulle klar 50 mil på en laddning. Mercedes har tidigare meddelat att deras offensiv rörande elektriska bilar ska spänna över hela modellpaletterna, alltså även de kompakta modellerna som vi pratar om här.