Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes visar sin elektriska framtid i Paris

Årets bilsalong i Paris kommer att bli något av elbilarnas Mecka. En av många biltillverkare som ska visa upp vad som anses vara framtidens framdrivningssätt är Mercedes.

https://youtu.be/Gn7wx92d67k

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Än så långa för elbilarna en tynande tillvaro, men har gått framåt starkt de senaste åren. Och ännu starkare kommer det att gå om man får tro de stora biltillverkarna som en efter en avslöjar sina framtidsplaner som till stora delar är fokuserade på elektricitet. En av de stora är Mercedes, som förvisso inte är nya i elbilssvängen, då de på bilsalongen i Paris ska visa upp en konceptbil som förevisar hur märket tänker sig sin elektriska framtid.

Enligt tidigare obekräftade uppgifter är det en form av crossover i GLC-storlek som Mercedes ska visa upp om ett par dagar. Att det är en crossover, eller suv, bekräftas av teaserfilmen ovan. Hög markfrigång syns, likaså en front som knappast ser ut att tillhöra något annat fordonsslag. Det skulle kunna vara en direkt konkurrent till Model X från Tesla, en tillverkare som Mercedes, och flera andra stora tillverkare, vill komma ifatt och förbi.

Den upplysta grillen kan vara en ren showgrej, men den kan lika gärna vara ett framtida signum för elbilar från Stuttgart. Biltillverkare har en förkärlek till att ge elbilar unika detaljer (gimmicks) för att de ska särskilja sig ute i trafiken. Antagligen är det en övergående trend och elbilar kommer så småningom att se ut som andra bilar.

Mercedes plan är att släppa åtminstone sex men kanske uppemot nio elbilar de närmaste åren (fram till 2024). Alla blir inte suvar, däremot kommer merparten av dem att grundas på en ny plattform framtagen för just eldrift.

Eventuellt kommer dessa elbilar att gå under ett nytt varumärke som ännu inte har fått ett namn (i alla fall inte officiellt). Det ryktas om att det nya varumärket är EQ.

När Parissalongen öppnar den 29 september vet vi mer om Mercedes elektriska framtid.