Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes Vision EQ Silver Arrow officiell

Konceptet Mercedes Vision EQ Silver Arrow hämtar inspiration från 1930-talet men är proppad med ny teknik. 

Nu har de rullats fram i Pebble Beach, bilar som vi bara har fått se smakprov på tidigare. En i raden är Mercedes Vision EQ Silver Arrow som blev bekräftad i somras – ett bygge som blandar gammalt och nytt.

Det handlar om ny teknik i nygamla former. Inspirationen designmässigt har hämtats från 1937 års rekordbil W 125 som Rudolf Caracciola körde i 432,7 km/h på Autobahnsträckningen mellan Frankfurt och Darmstadt den 28 januari 1938.

Notera kylflänsarna för batteriet på karossidan..Notera kylflänsarna för batteriet på karossidan..Notera kylflänsarna för batteriet på karossidan..
Notera kylflänsarna för batteriet på karossidan..

Den strömlinjeformade bilen är 5,3 meter lång och en meter hög och ritad efter designfilosofin "Sensual Purity". Karossen är gjord i kolfiber och målad silverfärgad för att likna sin förebild som dock inte vara målad för att spara vikt. Varmt och kallt är begrepp som blandats i designen vilket syns på belysningen fram- och baktill.

Knepiga dörrar hör koncept till och Vision EQ Silver Arrow är inget undantag. Här finns en lucka som fälls framåt som blottar en förarmiljö som blandar valnötsträ, borstad aluminum och läder med displayer och virtuell teknik som låter dig tävla mot gamla eller nya Formel 1-bilar byggda av Mercedes.

Här finns inte bara möjligheten att välja körläge (Comfort, Sport eller Sport+) utan även ljud mellan märkets nuvarande Formel 1-bil och en Mercedes-AMG V8-motor.

Nytt och gammalt samsas även inne i Vision EQ Silver Arrow.Nytt och gammalt samsas även inne i Vision EQ Silver Arrow.Nytt och gammalt samsas även inne i Vision EQ Silver Arrow.
Nytt och gammalt samsas även inne i Vision EQ Silver Arrow. Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG

Någon 5,6 liters bensin-V12:a på 725 hästkrafter som hos W 125 finns dock inte under huven – Mercedes Vision EQ Silver Arrow är naturligtvis eldriven. Motorn är på 750 hästkrafter och batteriet har en kapacitet på 80 kWh, vilket ger bilen en räckvidd på 40 mil. På karossens sidor syns luftintag som hjälper till att kyla det tunna batteriet som är placerad i golvet.

Fälgarna har 168 ekrar, är hjulen delvis täckta. Däckdimensionerna är 255/25 R 24 fram och 305/25 R 26 bak. Centrumkåporna är fasta och garanterar med andra ord att Mercedeslogotyperna på dessa står rakt hur man än parkerar. Puh!

Fälgarna är lackerade i gulrosa som andra bilar från Mercedes bilar i EQ-familjen.