Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MG Motors

MG lanserar nya elbilarna Marvel R Electric och MG5 Electric

Kinesiska MG fortsätter sin elbilsoffensiv. Nu lanseras de två nya modellerna Marvel R Electric och MG5 Electric. Den senare är något så sensationellt som världens första helt eldrivna kombi.

Under märkets storhetstid på 1950- och 1960-talen var det nog få som trodde att MG dels skulle hamna i kinesisk ägo, dels satsa stort på eldrift. Men där är vi nu. Lilla MG ZS EV var en av de första kinesiska bilarna att ta sig in på Europa-marknaden och har nått stora försäljningsframgångar i Storbritannien. Nu lanseras modellerna Marvel R Electric och MG5 Electric som nästa del i eloffensiven.

MG5 Electric är inte helt ny, den säljs redan i Storbritannien men kommer först nu till resten av Europa och med delvis ny design. Det gör den inte mindre intressant. Det här kan nämligen sägas vara världens första elbil med en helt vanlig kombikaross. Desigen påminner om Fiat Tipo och är så långt ifrån crossover och suv man kan komma. Om man öppnar den helt vanliga kombibakluckan kan man lasta 578–1 456 liter bagage i den totalt 454 cm långa bilen. Med ett axelavstånd på 267 cm är den direkt jämförbar med Volkswagen Golf Sportscombi.

1 AV 3
Foto: MG Motors
2 AV 3
Foto: MG Motors
3 AV 3
Foto: MG Motors

Batteripaketet, som än så länge har icke angiven kapacitet, ryms i golvet mellan fram- och bakaxel och ska ge en räckvidd upp till 40 mil i WLTP-körcykeln. En 183 hk och 280 Nm stark motor driver på framhjulen. 0-100 km/h ska gå på 8,3 sekunder och ombordladdaren har kapacitet för 11 kW trefasladdning. Hur snabbt den kan snabbladdas sägs inte. MG5 Electric kan utrustas med dragkrok, men får inte dra mer än 500 kg. Lanseringen i Europa är planerad till oktober i år.

Marvel R Electric är mer som alla andra nya elbilar, det vill säga en högbyggd crossover. Med 467 cm på längden rör den sig i C-segmentet och är några centimeter längre än Volvo XC60. Batteripaketet finns mellan hjulaxlarna och bilen drivs av en elmotor fram, och två elmotorer bak. Total effekt är 288 hästkrafter och max vridmoment är 665 newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på 4,9 sekunder och räckvidden anges till drygt 40 mil. 

1 AV 9
Foto: MG Motors
2 AV 9
Foto: MG Motors
3 AV 9
Foto: MG Motors
4 AV 9
Foto: MG Motors
5 AV 9
Foto: MG Motors
6 AV 9
Foto: MG Motors
7 AV 9
Foto: MG Motors
8 AV 9
Foto: MG Motors
9 AV 9
Foto: MG Motors

Marvel R Electric får dra upp till 750 kg tunga släp. Den har också stöd för något som kallas V2L (Vehicle to load) vilket innebär att den kan ladda andra saker, till exempel en eldriven scooter, en kompressor eller en annan elbil. Bagageutrymmet har kapacitet för 357–1 396 liter och under fronthuven finns ett 150 liter stort extrautrymme. Bilen lanseras i Europa redan i maj i år.