Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MG

MG ska fira 100 år med en miljon bilar

Minns ni det gamla brittiska märket MG? Det är fortfarande gammalt men inte längre så brittiskt. 2024 firar MG 100 år och då ska det kinesiskägda bilföretaget fira med en årlig försäljning på minst en miljon bilar.

Numera är det kinesiska Shanghai Automotive Company, SAIC, som äger bilmärket MG. Förra året sålde MG 298 000 bilar världen över men den siffran ska det nu snabbt bli ändring på.

SAIC planerar en stor modelloffensiv som inkluderar sju nya modeller och representation i upp till 100 olika länder. Allt det ska sammantaget räcka för att nå en produktion i nivå som japanska Subaru, det vill säga cirka en miljon sålda bilar per år. MG och SAIC vill att det här målet uppnås lagom till 100-årsfirandet om fyra år.

Den ambitiösa planen ska framför allt bäras av en starkare hemmamarknad. Förra året exporterades 139 000 MG-bilar från Kina. Därmed var MG det bilmärke i Kina som exporterade flest bilar. Geely och Lynk & Co borde inte ligga så långt efter dock.

Foto: MG

Av de sju nya modellerna, som ska komma inom 18 månader, är tre helt och hållet nya och fyra är uppdateringar av befintliga modeller. Precis som alla andra satsar MG på elbilar och flera av de nya modellerna har en eldrivlina. I dag säljer MG elbilen MG RX5 EV.

LÄS MER: Vi kör elbilen MG ZS EV

Foto: MG

För att locka till sig så här många nya bilköpare på så kort tid tänker sig MG att rikta marknadsföringen mot en yngre publik. Bilarna ska förses med ett nytt informationssystem med 5G-anslutning till internet. Det blir senaste nivå på assistanssystem och MG ska hämta teknik från systerföretaget i SAIC, Roewe.

När MG kliver in i nya länder ska återförsäljarnätverket uppdateras för att ge en mer digital upplevelse.

Jo, det blir en ny logotyp också, den som visades på MG:s skisser på nya el-roadstern.

Skiss på elektriska roadstern Cyberster i konceptform.Skiss på elektriska roadstern Cyberster i konceptform.Skiss på elektriska roadstern Cyberster i konceptform.
Skiss på elektriska roadstern Cyberster i konceptform. Foto: MG

SAIC tog över MG redan 2007 men hittills har märket mest synts i Kina. Den första stora lanseringen i Europa ska bäras av elsuven MG ZS EV som ses på bilderna i denna artikel. Suven har en batterikapacitet på 44,5 kWh vilket ska ge en räckvidd på cirka 26 mil.