Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med nya standardmonterade däck går MG5 Electric betydligt sämre i älgtestet
2 AV 2
Foto: MG Motor

MG släpper Cyberster-specifikationer

MG:s eldrivna roadster Cyberster har varit på tapeten under ett par års tid och i våras släpptes bilder på produktionsbilen. Modellens tekniska data har dock lyst med sin frånvaro – fram tills nu.

På pågående bilsalongen i Chengdu står MG Cyberster som presenterades på en annan kinesisk bilsalong tidigare i år, nämligen den i Shanghai. Då var det torftigt med information kring den taklösa elbilen, så även när den dök upp på Goodwood Festival of Speed i mitten av juli. Men nu finns det lite mer hårda fakta att slicka i sig.
Vi börjar med drivlinan som består av två elmotorer som driver fram- respektive bakhjul vilket gör modellen fyrhjulsdriven. Främre elmotorn levererar 204 hästkrafter medan den bakre krämar ur sig 340 hästkrafter. Totalt rör det sig om 544 hästkrafter och ett maxvrid på 725 newtonmeter. Effektmässigt 109 hästkrafter upp från nyligen presenterade prestandaversionen MG4 EV XPower.

Batteriet uppges kunna lagra 77 kilowattimmar (kWh) vilket enligt officiella mätmetoder räcker till hela 58 mils körning. Men du bör inte memorera siffran för att här på hemmaplan jämföra med andra elbilar, den är nämligen baserad på kinesiska körcykeln CLTC som är en betydligt mer snäll mätmetod än WLTP (den vi använder i vår del av världen) och väldigt mycket snällare än EPA (den som amerikanerna använder). Sannolikt kan vi kapa 5-10 mil för att komma närmare verkligheten.

1 AV 5
Foto: MG Motor
2 AV 5
Foto: MG Motor
3 AV 5
Foto: MG Motor
4 AV 5
Foto: MG Motor
5 AV 5
Foto: MG Motor

Med 77 kWh-batteri och dubbla elmotorer väger Cyberster 1 985 kilo. Mycket vikt för en roadster, exempelvis väger en Mazda MX-5 runt 1,1 ton. Den japanska ikonen är dock halvmetern kortare och släpar inte på tunga batterier.
På tal om längd, MG Cyberster är 453,3 centimeter lång, 191,2 centimeter bred, 132,8 centimeter hög samt har ett axelavstånd på 268,9 centimeter.

0-100 km/h uppges ta 3,2 sekunder. Vill man ha en mindre snabb Cyberster ser det ut att framöver komma fler modellversioner, bakhjulsdrivna sådana. Det sägs att det blir en 314-hästarsvariant samt en 340-hästarsvariant där båda är utrustade med ett 64 kWh-batteri. Batteristorleken, så även det på 77 kWh, känns igen från MG4.
Räckvidden för respektive bakhjulsdriven modell påstås vara 50 samt 51,9 mil. Återigen handlar det om siffror enligt CLTC-mätmetoden som alltså inte är riktigt jämförbara med WLTP-mätmetoden.
Märkligt är det att två så pass lika modellversioner verkar vara aktuella, specifikationsmässigt är det inte mycket som skiljer dem åt. Det kan vara så att de olika varianterna är anpassade för olika marknader.

1 AV 3
Foto: MG Motor
2 AV 3
Foto: MG Motor
3 AV 3
Foto: MG Motor

I dagsläget är det känt att Cyberster ska säljas i Kina och i Storbritannien, men i och med att modellen finns med på exempelvis MG Sveriges hemsida är den högst sannolikt aktuell även här. Till vilket pris är okänt, men i Kina ryktas det om en prisbild på mellan 364 000 och 408 000 kronor. Räkna inte med så låga siffror när modellen angör europeisk mark sommaren 2024 efter en lång resa från fabriken i Kina.