Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
MG4 är troligen den modell som MG planerar att bygga i en ny bilfabrik i Europa.MG4 är troligen den modell som MG planerar att bygga i en ny bilfabrik i Europa.MG4 är troligen den modell som MG planerar att bygga i en ny bilfabrik i Europa.
1 AV 2
Att tvätta bilen är enkelt men det finns missar att undvika
2 AV 2
MG4 är troligen den modell som MG planerar att bygga i en ny bilfabrik i Europa.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

MG vill bygga 200 000 bilar per år i ny Europa-fabrik

Det kommer att kosta lite mer per bil men kinesiska MG anser att de med en ny bilfabrik i Europa kan sälja ännu fler bilar.

Hittills i år har MG sålt närare 100 000 bilar jämfört med mindre än hälften för ett år sedan.

Bäst säljer modellen ZS följt av MG4.

En försäljning av 200 000 bilar per år. Där någonstans anser MG att gränser går för lokal produktion. Och kinesiska MG närmar sig den siffran med stormsteg. Under första halvåret 2022 sålde MG 42 296 bilar i Europa. I år har MG sålt 99 789 bilar. 

Det är modellen ZS som säljer allra bäst med 35 753 sålda bilar men elbilen MG4 ligger inte långt efter med 29 458 sålda bilar. MG tillhör de bilmärken som tillsammans med Tesla tagit störst andel av marknaden under 2023.

Och det är troligen MG4 som kommer att byggas i den nya bilfabrik i Europa som MG skissar på. Vid en produktion i Europa slipper MG direkt 10 procent importavgift vilket tar bort en del av de dyrare produktionskostnader som MG ändå räknar med.

Att bygga i Europa anses också förbättra chanserna att sälja ännu fler bilar. Inte minst blir den lokala förankringen viktig. Att EU då och då pratar om ännu högre tullavgifter talar för att MG och fler kinesiska tillverkare också väljer att starta fabriker i Europa.

SAIC-koncernen, som numera äger bilmärket MG, ska ta två till tre år på sig att bestämma var i Europa den nya fabriken ska byggas.

Storbritannien anses ligga bra till då regionen representerar en av de större marknaderna i Europa och också har ett historiskt släktskap med MG. SAIC äger fortfarande bilfabriksområdet i Birmingham där en gång MG Rover byggde bilar. Men själva fabriken är jämnad med marken då området ska användas för bostadshus.

Flera bedömare anser att det är naturligt att kinesiska biltillverkare etablerar anläggningar i Europa när de vill sälja fler bilar.