Mikael Stjerna pratar elbilar i TV4

Ni som slog på Nyhetsmorgon i TV4 i morse fick se Teknikens Världs konsumentreporter Mikael Stjerna intervjuas om elbilar, elbilarnas batterier och deras miljöpåverkan. Klippet ser du här.

Elbilarna tar allt mer plats i det dagliga samtalet, vilket inte är så konstigt i och med den relativt snabba teknikutvecklingen parallellt med de senaste årens skandaler där framför allt dieselbilar har mätts upp till väldigt höga utsläppsnivåer av partiklar och andra skadliga ämnen.

Men elbilen rör upp känslor, inte bara för att de i dagsläget är högt prissatta och ger en viss begränsning av rörelsefriheten, deras miljöpåverkan är nämligen ständigt under lupp och rapporter om elbilars och batteriers effekt på natur och människa publiceras i nästan i parti och minut. Inte sällan är rapporterna dessutom varandra motsägelsefulla. Två uppmärksammade rapporter, som egentligen är inte motsägelsefulla men presenterar fakta på olika sätt, är dels den från i våras om att batterierna i elbilarna kräver så stora mängder energi vid framställningen att en stor del av elbilarnas vinst går förlorad redan på förhand, och dels den rapport från i höstas om att elbilen under sin livstid, oavsett energikällor, alltid är bättre än dieselbilen.

Med anledning av denna debatt var Teknikens Världs konsumentreporter Mikael Stjerna i morse inbjuden till TV4:s Nyhetsmorgon där han svarade på frågor om elbilar och deras batterier samt en hel del annat.

Hela klippet ser du i spelaren nedan.