Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miljardinvestering när Fiat förbereder för eldrift

Italienska Fiat har byggt ut Mirafiori-fabriken i Turin för motsvarande 7,5 miljarder kronor. Grunden till detta? Nya eldrivna Fiat 500, som ska tillverkas i över 80 000 exemplar årligen.

Likt många andra av bilvärldens storbolag har Fiat-Chrysler-koncernen (FCA) bestämt sig för att satsa på eldrivna bilar i framtiden. Och kanske lämpar sig vissa av just moderbolaget Fiats modeller extra bra för det, i form av mindre stadsbilar – som inte drabbas lika hårt av räckviddsångest eller jakt på laddstolpar (sådana finns ju tätare i städerna).

En av dessa är Fiat 500, som faktiskt redan finns som elbil på vissa marknader. Dagens modell av 500e, som den kallas, har dock endast runt 13 mils räckvidd och ett batteri på 24 kWh. I den nya, uppdaterade versionen, lär dessa siffror bli betydligt bättre, och Fiat har stora förhoppningar. Tanken är att 500 i framtiden endast ska erbjudas med eldrift, och man har därför nu låtit bygga ut märkets ”hemfabrik” Mirafiori till en kostnad av motsvarande 7,5 miljarder kronor – bara för att kunna producera nya eldrivna Fiat 500. Volymen är tänkt till att bli runt 80 000 bilar årligen, och invigningen är tänkt att ske under andra halvan av nästa år.

Dagens Fiat 500e, inte med samma tekniska data som morgondagens.Dagens Fiat 500e, inte med samma tekniska data som morgondagens.Dagens Fiat 500e, inte med samma tekniska data som morgondagens.
Dagens Fiat 500e, inte med samma tekniska data som morgondagens.

Vi får dock anta att även andra fabriker kommer (fortsätta) producera Fiat 500. Säljvolymerna är nämligen betydligt större än så i nuläget. De senaste två helåren har varit de bästa i modellens hittills tolvåriga livscykel, med försäljningssiffror i Europa på nära 190 000 exemplar. Lejonparten av alla Fiat 500 tillverkas dock inte i Italien, utan i Fiats fabrik i Tychy, södra Polen. Kanske kommer detta också bli en framtida hemvist för den då endast eldrivna 500?

Hur planerna ser ut för de två syskonmodeller som bygger på samma bottenplatta som 500 – Fiat Panda och Lancia Ypsilon – förtäljer dock inte rapporten. Fiat har dock visat ett eldrivet koncept, Centoventi, som anammat delar av Pandas formspråk. Det har också spekulerats i om eldrift är en väg framåt för Lancia, som för en tynande tillvaro med bara just Ypsilon på modellprogrammet och försäljning endast på den italienska hemmamarknaden – där det dock just nu går relativt bra.

Fiats konceptbil Centoventi – med vissa drag av Fiat Panda.Fiats konceptbil Centoventi – med vissa drag av Fiat Panda.Fiats konceptbil Centoventi – med vissa drag av Fiat Panda.
Fiats konceptbil Centoventi – med vissa drag av Fiat Panda. Foto: Fiat