Ionitys snabbladdningsstolar kan leverera upp till 350 kilowatt. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Miljardsatsning på Ionitys laddnätverk

Amerikanska fondmiljarder ska finansiera utbyggnaden av Ionitys laddstationer. Totalt handlar det om mer än en fyrdubbling av kapaciteten. Det ska stå klart 2025. 

Det europeiska snabbladdningsnätverket Ionity har i dag 1 500 laddstolpar på 400 olika platser runt om i Europa. Det räcker inte, för i takt med att elbilarna blir allt fler blir också trängseln större vid laddstationerna.

Siffrorna kan jämföras med Tesla som har 7 000 snabbladdningsstolpar i sitt Supercharger-nätverk bara i Europa, laddpunkter som i princip är enkom vikta för märkets egna modeller. 

Så sent som i augusti pekade också Volkswagen-koncernens vd Herbert Diess ut Ionity som den svaga länken i Volkswagens försök att komma ikapp Tesla i kampen om elbilsköparna. Inte minst anmärkte han på att upplevelsen på laddstationen inte kändes som ”premium”. 

Något som Teknikens Värld också upplevt. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Men nu ska det bli ändring på det. Till 2025 ska Ionitys laddpunkter öka från dagens 1 500 till totalt 7 000, på fler än 1 000 platser runt om i Europa. 

Stationerna ska inte bara förläggas längs motorvägar, utan också i anslutning till större städer och längs vältrafikerade huvudvägar. Varje ny anläggning ska ha sex till tolv laddstolpar som var och en kan leverera 350 kilowatts laddeffekt. Dessutom ska man lyfta själva laddupplevelsen, menar Ionity. 

– Vårt ”Oasis”-koncept visar hur framtidens laddningsupplevelse kommer att se ut. Oavsett om det är täckta laddstationer eller laddparker i anslutning till caféer, restauranger och butiker vill vi erbjuda våra kunder en mer bekväm laddningsupplevelse i framtiden, säger Marcus Groll, operativ chef på Ionity, i ett pressmeddelande. 

Satsningen sker med hjälp av friskt kapital från världens största fondförvaltningsföretag, amerikanska BlackRock, som därmed går in som delägare i Ionity. Totalt handlar investeringen om 700 miljoner euro, motsvarande drygt sju miljarder kronor, som delas mellan de befintliga ägarna och BlackRock. Konsortiet ägs i dag av BMW Group, Mercedes-Benz AG, Ford Motor Company, Hyundai Motors samt Volkswagen Group.