Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Bernhard Filser / Mini

Mini Countryman flyttar till Tyskland och blir eldriven

Brexit fick BMW att ta hem produktionen av nya Mini Countryman till Tyskland. Nu får vi en första titt på den stora Minin som blir helt tysk, och eldriven.

BMW gör sig redo att starta tillverkningen av nästa generation Mini Countryman. Ja, du läste rätt. Från och med i år är det BMW själva som bygger Mini Countryman – Minis största modell som tidigare producerats i Österrike, Nederländerna och Storbritannien. 

BMW kallar nästa generation för den första Mini som är ”Made in Germany” och syftar på att all produktion kommer att ske i Tyskland, delvis till följd av Storbritanniens utträde ur EU. Nya Countryman kommer att byggas på samma fabrikslina som BMW 1-serie, 2-serie Gran Coupé och 2-serie Active Tourer i Leipzig.

1 AV 4
Foto: Bernhard Filser / Mini
2 AV 4
Foto: Bernhard Filser / Mini
3 AV 4
Foto: Bernhard Filser / Mini
4 AV 4
Foto: Bernhard Filser / Mini

BMW har släppt en serie bilder på en kraftigt maskerad version av nya Countryman som blir den första att erbjudas i helt elektriskt utförande. Den kommer också att finnas som laddhybrid och med bensinmotor. Även om BMW inte har avslöjat några detaljer tyder mycket på elversionen av Countryman, som borde få motorbeteckningen Cooper SE, får samma drivlina som BMW iX1, vilket skulle ge den dubbla elmotorer, 313 hästkrafter och en räckvidd på cirka 44 mil.