Foto: Bernhard Filser / Mini

Mini elkonverterar klassiska hundkojan

Mini meddelar att de ska börja bygga om klassiska exemplar av hundkojan till att drivas med el. Projektet Mini Recharged vänder sig till ägare av den ikoniska bilen.

Visst låter det bekant. Skrev vi inte nyligen om att den klassiska Minin byggs om för att kunna köras med eldrift? Det har vi faktiskt gjort flera gånger tidigare men nu verkar det vara på gång på riktigt och det är faktiskt Mini själva som ska göra det.
I början av 2019 rapporterade vi om det brittiska företaget Swindon Powertrain som lanserade ett konverteringskit till ägare av klassiska Minis. Antingen för att bygga själva eller få den konverterad hos Swindon. Men särskilt billigt är det inte då priser startar på 79 000 pund, cirka 990 000 kronor. Själva kitet kostar från 16 000 pund.

Men nu är det alltså ingen extern part som står för konverteringen utan Mini själva vid fabriken i Oxford. Huruvida det blir billigare eller dyrare än hos Swindon är dock oklart då de inte delar med sig av några prisuppgifter i nuläget.
Under bilsalongen i New York 2018 visade Mini upp en ombyggd Mini med eldrift som konceptbil inför lanseringen av den moderna eldrivna Mini Cooper SE som presenterades året därpå. Enligt Mini var responsen så god att de valde att sjösätta projektet som fick namnet Mini Recharged.

1 AV 3
Foto: Bernhard Filser / Mini
2 AV 3
Foto: Bernhard Filser / Mini
3 AV 3
Foto: Bernhard Filser / Mini

Mini säger att den nya elektriska drivlinan ska ha en effekt på 90 kW, 122 hästar, klara 0-100 km/h på ungefär nio sekunder och ha en räckvidd på 160 kilometer. Vilken kapacitet batteriet har meddelar de inte men det ska klara att ta emot laddning på 6,6 kW.
Enligt Mini ska konverteringen inte påverka bilens originalskick och originalmotorn ska kunna förvaras hos Mini för att kunna återmonteras om ägaren skulle vilja det längre fram.

1 AV 3
Foto: Bernhard Filser / Mini
2 AV 3
Foto: Bernhard Filser / Mini
3 AV 3
Foto: Bernhard Filser / Mini

Detta är något som har blivit mer populärt de senaste åren och vi har tidigare sett liknande konverteringslösningar till bland annat folkabussar, bubblor och Porschar. Men vid en närmare titt på bilderna Mini delar med sig av ser de ut att ha en bit kvar till en färdig produkt. Det syns inte en skymt av några delar som hör till en elektrisk drivlina och de nya instrumenten som ska se ut som klassiska Smiths-mätare ser i nuläget ut att vara klistermärken.