Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mini

Mini presenterar Aceman – elektriskt crossover-koncept

Brittiska Mini visar nu konceptbilen Aceman som en första förhandstitt på märkets framtida modellgenerations nya design. Bilen, förstås helt elektrisk, är en crossover i småbilsklassen.

Redan i vintras berättade Mini att de ska lansera en elektrisk crossover i småbilsklassen. Det är den som visas nu: konceptbilen Mini Aceman ska visa tillverkarens framtid inom design och teknisk utveckling. De kallar designspråket ”Charismatic Simplicity” och bilen har en ny digital inredningsupplevelse. Dessutom följer man en trend som flera andra bilmärken redan hoppat på: inget äkta läder.

– Mini Concept Aceman ger en första glimt av ett helt nytt fordon, som överbryggar utrymmet mellan Mini Cooper och Mini Countryman i modellfamiljens framtid. Den här konceptbilen speglar hur Mini återuppfinner sig själv för sin helelektriska framtid och vad varumärket står för: en elektrifierad gokartkänsla, en uppslukande digital upplevelse och ett starkt fokus på minimalt miljöavtryck, säger Stefanie Wurst, chef för varumärket Mini.

LÄS OCKSÅ: Mini elkonverterar klassiska hundkojan 

Bilen har de proportioner man kan förvänta sig av märket: 405 centimeter lång, 199 centimeter bred och 159 centimeter hög. Designen är fokuserad på funktionalitet, menar Mini. Trots att bilen är liten ska det finnas nog med utrymme för passagerare och bagage. Däremot är designen mer inriktad på aerodynamik än tidigare, med jämnare övergång mellan kaross och glasytor till exempel. Konceptbilen pryds också av 20 (!) tums fälgar.

Interiören har skalats av och samtidigt har den försetts med stort panoramatak, för att ge en känsla av att bilen är rymlig. Instrumentpanelen är platt och utformad som en så kallad soundbar som sträcker sig över hela interiörens bredd. På den finns förstås en pekskärm som man styr infotainmentsystemet med. Skärmen kan man också personalisera efter tycke och smak. Invändigt har man också plockat bort allt läder och krom. Ratten är laminerad med sammet och sätena har kombinerat textilmaterial.

Det avslöjas ingen information om batterikapacitet, laddhastighet eller räckvidd.

Mini Concept Aceman kommer presenteras offentligt för första gången vid spelevenemanget Gamescom 2022, i Köln, Tyskland. Eventet invigs den 23 augusti.