Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitsubishi e-Evolution Concept – framtidens Evo-järn?

På Tokyosalongen ställer Mitsubishi ut konceptsuven e-Evolution som inte bara innehåller ny teknik utan också en eventuell gnutta av det som märkets Evolution-modeller gjort sedan 1990-talet.

Efter över 20 framgångsrika år av Evolution-modeller presenterade Mitsubishi i slutet av 2015 Lancer Evolution Final Edition. Den uppskattade modellserien, som genom åren i princip bara matchades av Subaru Impreza STI (WRX STI), har alltså pensionerats, och någon fortsättning har egentligen aldrig skönjats. Men på Tokyosalongen visar den japanska biltillverkaren upp något som kan vara framtidens Evolution-melodi, nämligen en crossoversuv som både namn- och bildmässigt ger Evolution-vibbar.

Mitsubishi e-Evolution Concept har tre kraftiga elmotorer som driver samtliga fyra hjul. En motor tar hand om den främre drivaxeln, de två andra tar hand om den bakre. Det elektriska fyrhjulsdriftssystemet har både torque vectoring- och aktiv girkontroll-teknik. Till och med bromsarna är elektriska, inte hydrauliska, och ska enligt Mitsubishi ge oöverträffad bromsprestanda oavsett hastighet.

I övrigt är e-Evolution Concept utrustad med artificiell intelligens, AI, som ska göra både förare och bil bättre genom anpassningsbar återkoppling mellan de båda sidorna. Bilen sägs dessutom kunna coacha föraren för att ”ge en säker och njutbar körupplevelse under alla väderförhållanden och på alla underlag”. Funktionen ska kunna göra även den mediokra föraren till ett proffs bakom ratten. Alla blir plötsligt Tommi Mäkinen?

AI-tekniken ska även underlätta kommunikationen mellan bilen/passagerarna och hemmet. Det gör med hjälp av implementering av Amazon Echo med Alexa samt med Google Home.

Mycket nytt i teknikväg, men märkligt nog inte ett ord om autonom körning. Ovanligt.