Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mitsubishi

Mitsubishi Eclipse Cross uppdateras och blir laddhybrid

Mitsubishi uppdaterar sin lilla suvmodell Ecplise Cross. Utöver ett par väldigt välkomna designförändringar är ett laddhybridalternativ den största nyheten. Men kommer den till Sverige?

För tre år sedan dammade Mitsubishi av det gamla sportbilsnamnet Eclipse och det sattes förstås på en…suv. Nej, 2017 års Eclipse Cross blev kanske inte vad Eclipse-entusiasterna hade hoppats på, men en liten suvliknande crossover blev det i alla fall.

Nu är det dags för Eclipse Cross att få sin första uppdatering och tacksamt nog rättar Mitsubishi till den kanske största bristen – bakåtsikten. Eclipse Cross har haft en fräckt men opraktiskt designad baklucka. En bakljusramp har delat glasbakrutan i två delar, ungefär precis där man vill kunna se i backspegeln. Den uppdelningen försvinner nu. Bilen får en mer konventionell bakdel med en sammanhängande bakruta. Bra för bakåtsikten, men visst blir Eclipse Cross mer anonym.

Foto: Mitsubishi

Framtill är uppdateringarna mindre. Eclipse Cross får delvis ny frontdesign i samma stil som Outlander och L200. Mitsubishi kallar grillen för Dynamic Shield och understryker att designförändringarna får Eclipse Cross att se ”elegant, stabil, exklusiv och unik” ut. Invändigt handlar uppdateringen om nydesignade dörrsidor och en ny pekskärm som har flyttats närmare föraren och passageraren.

Foto: Mitsubishi

Nåja, mer intressant är att Eclipse Cross får tillgång till samma laddhybriddrivlina som storebror Outlander Plug-in Hybrid där en 2,4 liter stor bensinmotor får hjälp av två elmotorer. Mitsubishi ger dock inga detaljer om batteristorlek eller elräckvidd. Outlander Plug-In Hybrid klarar i alla fall 4,5 mils elektrisk körning i WLTP-körcykeln.

Foto: Mitsubishi

Kommer den till Sverige? Uppdaterade Eclipse Cross kommer först till Australien, Japan och därefter Nordamerika. Europa nämns inte alls. Den stora koncernen bestående av Renault, Nissan och Mitsubishi tycks just nu fundera på hur man ska dela upp världen. I ett första besked sades det att endast Nissan och Renault skulle säljas i Europa och att Mitsubishi skulle fokusera på andra marknader. Därefter kom uppgifter om att Mitsubishi överväger att fortsätta sälja den populära laddhybriden Outlander Plug-in Hybrid i Europa och även skeppa hit den mindre Eclipse Cross eftersom den redan är färdigutvecklad och sannolikt skulle sälja bra här.

TEST: Begagnad Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid