Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitsubishi Engelberg Tourer Concept med vässad PHEV-teknik

Med konceptbilen Engelberg Tourer vill Mitsubishi väcka både förarens och passagerarnas nyfikenhet och äventyrslust. Det handlar om en fyrhjulsdriven laddhybrid med lite längre räckvidd på el och ett smart energisystem.

Konceptbilarna på årets Genèvesalong är många. Den ena mer iögonfallande än den andra. En som sticker ut är Mitsubishis stora suv Engelberg Tourer som spinner vidare på den laddhybridteknik som redan används i Outlander Plug-In Hybrid.

Mitsubishi beskriver den som en suv som når en helt ny nivå, som förmedlar företagets motto ”Drive Your Ambition”. Och den sägs passa perfekt in i omgivningen i Engelberg, den schweiziska skidort som gett namn åt bilen.

Vi beskriver den i stället som stor, kantig suv som innehåller en stor portion konceptdetaljer, grejer som vi sannolikt inte kommer att få se i produktion på ett bra tag.

Drivlinan är däremot mer verkligt förankrad. Två elmotorer kamperar ihop med en 2,4-liters bensinmotor. Konfigurationen känner vi igen från Outlander Plug-In Hybrid. Till drivlinan hör ett batteripaket som Mitsubishi beskriver som stort och som är integrerat i golvstrukturen. Hur stort vet vi inte men det lära vara aningen större än det 13,8 kWh stora som finns i Outlander Plug-In Hybrid. Räckvidden på el är nämligen över sju mil, drygt 2,5 mil mer än Outlander Plug-In Hybrid. Detta enligt WLTP-körcykeln. Total räckvidd med full bensintank och fulladdat batteri är över 70 mil.

Drivlinan kallar Mitsubishi för nästa generation av PHEV-system med hög effekt och hög verkningsgrad och smidigt paketerad för att utan problem ge plats åt tre stolsrader.

Precis som Outlanders system kan motorerna jobba både seriellt och parallellt. I seriehybridläget genererar bensinmotorn elektricitet till batterierna som i sin tur ger kraft till elmotorerna.

Även fyrhjulsdriftssystemet är förbättrat och tillsammans med Super All-Wheel Control, Active Yaw Control samt ESP-systemet sägs bilens egenskaper vid acceleration, kurvtagning och inbromsning ha förbättrats dramatiskt jämfört med dagens fyrhjulsdrivna laddhybridmodell från Mitsubishi.

Engelberg Tourer Concept innehåller också mer uppkopplingsmöjligheter än vad som i dag är möjligt i märkets bilar. Navigationssystemet använder sig av realtidsinformation som exempelvis väderlek, topografi och trafik för att anpassa körningen till att bli så energisnål som möjligt.

Parallellt med Engelberg Tourer Concept presenterar Mitsubishi också ett så kallat DDH-system där bokstäverna står för Dendo Drive House. Det handlar om ett V2H-system (Vehicle to Home, det vill säga Fordon till hemmet) som tillåter brukaren att generera, lagra och föra över energi mellan bilen och hemmet.

DDH-systemet består av en elbil eller laddhybrid, en dubbelriktad laddare, solcellspaneler för hustaket samt ett batteri för energilagring i hemmet. Med en DDH-installation ska brukaren kunna sänka sina energikostnader både för hemmet och för bilen, samtidigt som det fungerar som redundans vid exempelvis strömavbrott.

Mitsubishi säger att DDH-systemet ska börja erbjudas som en paketlösning till kunder som köper elbil eller laddhybrid i Japan och Europa från och med 2019.