Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitsubishis billiga elbil klarar 41 mil

Suv-modellen Eupheme tar sig 41 mil på el och kostar bara strax över 175 000 kronor. I Kina vill säga. Hit kommer den inte.

En kompakt eldriven suv som är modern i hullet och har en räckvidd på 41 mil samt en prislapp på cirka 175 000 kronor. Låter det för bra att vara sant? Det är det också, för oss européer vill säga. Mitsubishis nylanserade modell Eupheme EV ska bara säljas på den kinesiska marknaden med start i tolv städer.

Mitsubishi kan dock inte ta åt sig äran helt själv då bilen är framtagen tillsammans med kinesiska GAC (Guangzhou Automobile Group) som tidigare lanserat modellen Trumpchi som av förklarliga skäl bytte namn inför Detroitsalongen tidigare i år. Tillsamman bildar de joint venture-företaget GMMC – GAC Mitsubishi Motors.

Eupheme är ingen purfärsk modell. Tidigare i år lanserades den som laddhybrid där en 1,5 liters Atkinsonmotor och en elmotor ger bilen en total räckvidd på 60 mil och en uppgiven snittförbrukning på 0,18 l/mil.

GMMC startades 2012 och har 4 100 anställda samt en kapacitet på att tillverka 270 000 fordon per år. Tillsammans har de en treårsplan som startade 2016 och ska fördubbla försäljningen i Kina till 2019.

I modellpaletten finns i dag modellerna ASX, Outlander samt Eupheme som laddhybrid och renodlad elbil.