Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Model S redo för racing

Tesla är redo för banracing. Den nya serien för elbilar, Electric GT, kör igång nästa år och enbart Tesla Model S får delta. Så här ser den ut med tävlingsdressen på.

Tidigare i år stod det klart att en ny, internationell racingserie för elbilar skulle starta. Serien heter Electric GT och nu är bilen som ska köra färdigutvecklad. Ja, du läste rätt – bilen. Det är nämligen bara Tesla Model S P85+ som får delta.

Model S P85+ i racingkostym har bakhjulsdrift och producerar, precis som gatversionen, 416 hästkrafter och 601 Nm. Drivlinan har alltså inte förändrats. Arrangörerna menar att de är medvetna om att Tesla erbjuder än mer kraftfulla alternativ med fyrhjulsdrift, men tror att bakhjulsdrivna P85+ är den bil som passar sig bäst i ett underhållningssyfte. 

En rad förbättringar har naturligtvis gjorts på bilen för att den ska kunna hantera bankörning bättre, där den mest påtagliga är den massiva bakre vingen. Andra uppgraderingar är exempelvis fälgar och däck, ny aerodynamisk utformning på karossen och en strippad interiör. Helt rensad inuti är den dock inte, den stora pekskärmen finns till exempel fortfarande kvar. Vad som inte syns, men som också är förändrat, är fjädring, styrning, och bromsar. 

Respektive lopp kommer äga rum på sju olika och kända racerbanor runt om i världen. Och alla bilar kommer som sagt att vara Tesla Model S, men arrangörerna säger att även andra elbilar kan kan komma att bli aktuella i framtiden. 

10 lag med 20 förare kommer att tävla. Varje lopp kommer bestå av 20 minuter övning, 30 minuter kval, och två 60 km långa race. Electric GT ska ha premiär nästa år.