Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Modelloffensiv från Nissan, Renault och Mitsubishi

Renaults nya elbil Mégane E-Tech Electric kommer till Sverige i vår. Det blir början på en stor modelloffensiv från alliansens tre bilmärken Renault, Nissan och Mitsubishi. Nästa Nissan Micra blir elbil från och med 2023.

Redan tidigt i höstas provkörde vi nya elbilen Renault Mégane E-Tech Electric. Bilen är den första från alliansen med Nissan och Mitsubishi i en rad nya modeller. Mégane E-Tech Electric byggs på den nya plattformen CMF-EV och vi ser med spänd förväntan fram emot syskonbilen Nissan Ariya. Plattformen blir den enskilt viktigaste i Renaults, Nissans och Mitsubishis satsning på elbilar där totalt minst 15 modeller ska lanseras på CMF-EV under de kommande åtta åren.

Renault Mégane E-Tech Electric. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Totalt ska fem bilmärken, de tre i alliansen samt deras dotterbolag Alpine och Infinity, bygga cirka 1,5 miljoner elbilar på CMF-EV.

Men det stannar inte där. Alliansen ska lansera totalt 35 nya elbilar på fem nyutvecklade plattformar. En CMF-BEV-plattform ska utvecklas för lite mindre bilar där räckvidden stannar vid cirka 40 mil. En första variant på CMF-BEV blir nästa generation Nissan Micra ska bli elbil på samma plattform och totalt räknar alliansen med att bygga cirka 250 000 bilar årligen på med den mindre plattformen.

Nissan Ariya. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Vi har redan sett den billiga elbilen Dacia Spring och den byggs på plattformen CMF-AEV, den blir grunden i en rad billigare elbilar från några av alliansens märken. 

Riktigt små bilar är storsäljaren i Asien och för dem utvecklas plattformen KEI-EV. För främst Renault och Nissan är transportbilar en viktig del av försäljningen och för dem utvecklas plattformen LCV-EV.

Gemensamt för flera alliansbilar blir också att de får Googles operativsystem som bas i informationssystemet.

Peter bredvid dagens Mitsubishi ASX i fjol... en modell som inte längre säljs i Sverige. Foto: Peter Klemensberger / Teknikens Värld

Ny Mitsubishi ASX

Renault och Nissan tar hand om en stor del av utvecklingen av de nya plattformarna medan Mitsubishi får en lite mindre roll i det arbetet. Mitsubishi fick i alla fall äran att presentera en ny modell för Europa under alliansens stora framtidspresentation. Det är modellen ASX som kommer till Europa 2023. ASX lanserades första gången 2010 och har hittills sålts i 380 000 exemplar i Europa. ASX får både hybrid- och laddhybriddrivlina och Mitsubishi hoppas locka till sig en del av de som tidigare gillade Outlander-laddhybriden.

Lanseringen av ASX i Europa bryter därmed Mitsubishis tidigare strategi om att lämna Europa åt allianssyskonen Nissan och Renault. Nu tyder allt på att Mitsubishi finns kvar, tills vidare, med utvalda modeller, som till exempel en mellanstor suv.