Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Moke

Moke kommer tillbaka som elbil

Ikonen från 1960-talets lyxiga strandpromenader är tillbaka. Moke kommer nu som elbil och tillverkas i Storbritannien.

Visst låter det bekant. Det beror på att vi har hört det flera gånger förut. Redan 2013 rapporterade vi om att Moke skulle komma som elbil, då med kinesisk hjälp av Chery. Men tre år före det ryktades det om att Mini skulle lansera en Countryman utan dörrar och tak med modellnamnet Moke. Det blev dock aldrig av.
2020 var modellen aktuell igen och då kom den faktiskt tillbaka med en konventionell drivlina liksom originalet. En fyrcylindrig bensinmotor med 67 hästkrafter.

1 AV 3
Foto: Moke
2 AV 3
Foto: Moke
3 AV 3
Foto: Moke

Nu, 58 år efter att originalet lanserades, är det dags för Moke att ta steget in i elektrifieringens tidevarv och gör så med en elmotor som driver bakhjulen. Electric Moke Californian som den heter väger in på strax under 800 kg vilket är bra mycket mer än originalet som landade på under 500. Det beror till viss del på litiumjonbatteriet. Hur stor kapacitet batteriet har delar Moke International dock inte med sig av. Specifikationer som effekt, räckvidd och laddeffekt är tyvärr ingen revolutionerande läsning. 45 hästkrafter, 33 kW, toppfart på 80 km/h, räckvidd på 120 kilometer och laddtid på fyra timmar.
Moke saknar nämligen möjlighet till snabbladdning och klarar enbart typ 1-laddning.

Pris för nya Electric Moke Californian är ännu inte satt och Moke International verkar ha riktat in sig på Kalifornien som huvudmarknad där den kommer att börja säljas senare i år.
Nya Moke ska tillverkas vid en fabrik i Northamptonshire, mellan London och Birmingham.

1 AV 5
Foto: Moke
2 AV 5
Foto: Moke
3 AV 5
Foto: Moke
4 AV 5
Foto: Moke
5 AV 5
Foto: Moke

Originalet var från början avsett som ett lätt militärfordon men kom senare att marknadsföras som nyttofordon för bönder och arbetare. Moke blev snabbt populär att använda som strandbil och den kom att tillverkas i omkring 50 000 exemplar. Den sista tillverkades i Portugal så sent som 1993.