Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morgans eldrivna trehjuling EV3

Morgan kliver in i framtiden och presenterar sin första eldrivna bil någonsin, här är nya EV3.

För fem år sedan väckte Morgan liv i den gamla modellen 3 Wheeler, den modellen som lade grunden för företaget. Under de senaste åren har det även ryktats om att Morgan planerat att lansera en eldriven version av bilen, något som nu har blivit verklighet.

Jämfört med konventionella 3 Wheeler saknar EV3 givetvis den stora V-motorn längst fram, och nosen har även förlängts en aning. För att matcha det uppseendeväckande uttrycket hos 3 Wheeler har EV3 även utsmyckats med kylelement i mässing och en asymmetriskt placerad strålkastare.

Utrymmet där växellådan i vanliga fall sitter har fyllts av batterier som ger totalt 20 kWh, något som ska räcka till cirka 24 mils körning. Elmotorn sitter monterad vid bakhjulet och levererar 62 hästkrafter, det ska räcka till att skicka EV3, som väger in på cirka 500 kg, 0-100 km/h på under nio sekunder.

Morgans chefsdesigner Jonathan Wells säger sig ha inspirerats av bland annat robotar från 1950-talet och aerodynamiska bilar från 1930-talet. Något som märks relativt tydligt då EV3 ger ett ”renare” intryck än 3 Wheeler.

Morgan planerar att lansera bilen i slutet av 2016 och priset förväntas bli liknande det för 3 Wheeler, alltså omkring 425 000 kronor. Inte direkt billigt med tanke på vilket sorts bil det är och att exempelvis BMW i3 kostar 340 000 kronor.

https://youtu.be/MUsE4rkfzkc

Gilla på Facebook för fler videoklipp!