Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Morris Commercial

Morris återuppstår – som eldriven transportbil

Minns du Morris? Nu återuppstår det brittiska märket – som eldriven transportbil. Täcket dras av senare i höst.

Vi har tidigare skrivit om ett klassikt brittiskt bilmärke som gör comeback på den europeiska marknaden: MG. Nu dock i kinesisk ägo och i form av en eldriven suv vid namn ZS. MG är annars mest förknippat med sportvagnar. Nu sluter nästa brittiska gammelmärke upp: Morris.

Morris gick i graven som märke 1984 men återuppstår nu och liksom i fallet MG ZS är det Kina och eldrift som gäller. Men det handlar inte om någon suv, Morris återuppstår som transportbil.

Foto: Morris Commercial

Morris JE heter bilen och är en modern variant av märkets J-type som debuterade 1948. Det handlar emellertid inte om ett retrobygge även om kopplingar designmässigt ska finnas till gammelbilen. Tekniskt sett avslöjas ingenting i dag mer än att bilen är eldriven, har litiumjon-batterier och ska vara bland de lättaste i segmenet, mycket tack vara ett lättviktschassi och kaross i kolfiber.

Morris Commercial heter det nya företaget och är kinesiskt även om framtagandet av bilen sker i Storbritannien, var den ska tillverkas är i dag oklart. Arbetet är redan i gång och Morris JE ska visas upp senare i höst.

Foto: Morris Commercial

Tillverkaren är baserad i Worcestershire men med en stab som har jobbat inom fordonsindustrin i hela Europa. VD och grundare är Qu Li som tidigare var chef hos MG Rover som gick i konkurs 2005.

Morris Motors grundades 1919 och 1926 hade man 42 procent av den brittiska marknaden. Bland kända modeller kan Minor, Mini, 1100/1300 och Marina nämnas.

Tycker du det där med MG ZS lät intressant ska du snöra på dig skorna på stört. I Teknikens Värld nummer 22/2019, som ligger ute just nu, kör vår Mikael Stjerna bilen.