Foto: Expressen Lifestyle & TT Nyhetsbyrån

MP vill ge bidrag till leasing av elbil

I valtider haglar förslagen från riksdagspartierna. Ett av alla förslag kommer från Miljöpartiet som vill se att staten ekonomiskt underlättar leasing av elbil. Bidraget är tänkt att framför allt gynna låginkomsttagare.

En grön bilcheck till hushåll med låg inkomst, så beskrev Miljöpartiet (MP) det förslag som de presenterade under söndagens sommartal.
Märta Stenevi och Per Bolund ser framför sig ett statligt bidrag om 1 500 kronor i månaden som ska underlätta för låginkomsthushåll att leasa elbil. Personer som tjänar maximalt omkring 340 000 kronor om året (svensk medianinkomst) ska ha rätt till att nyttja hela beloppet som minskar ju högre inkomst en person har.

Riksdagspartierna lyfter ofta fram sänkt skatt på bensin och diesel för att lindra hushållens utgifter, men enligt MP gynnar denna typ av förslag främst hushåll med högre inkomst. Där menar de sig göra skillnad med förslaget om bidrag till elbilsleasing som beräknas belasta statskassan med omkring fyra miljarder kronor årligen.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund under söndagens sommartal i Stockholm. Foto: Nils Petter Nilsson / TT Nyhetsbyrån

Hög skrotningspremie

Ett annat förslag som lades fram under partiets sommartal i söndags var en ny skrotningspremie om 20 000 kronor för att få bort äldre bilar från vägarna. Enligt MP finns 1,2 miljoner bilar som är 15 år eller äldre. Skulle alla skrotas blir det, med MP:s förslag, en utgift på 24 miljarder kronor.

Förslaget om hög skrotningspremie sägs även det vara framtaget för att gynna framför allt personer och hushåll med lägre inkomst. MP ser gärna att pengarna då går till att köpa elbil eller elcykel, används till att åka kollektivt eller för att bli medlem i en bildelningstjänst.