Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Livräddandet försvåras när bilarna blir säkrare – här övar brandförsvaret på hur nya bilar effektivt klipps upp
2 AV 2
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

MSB: Brand i elbil ovanligare än i fossilbil

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap presenterar statistik som visar att bränder i elbilar är ovanligare än i bilar som drivs med fossila bränslen.

Under 2022 brann totalt drygt 3 400 bilar i Sverige, oavsett drivmedel och inkluderat anlagda bränder. Av dessa var 23 stycken elbilar, hybrider eller laddhybrider. Det stämmer med de siffror MSB sett under de senaste tre åren. Då antalet bränder i elbilar legat kring tjugo stycken per år. Detta trots att antalet elbilar under samma period har fyrdubblats.
Enligt MSB fanns det 2022 cirka 200 000 elbilar, 410 000 hybrider och laddhybrider samt nästan 4,4 miljoner fossilt drivna bilar.

Det betyder att 0,004 procent av alla elektrifierade bilar i Sverige brann. Jämfört med 0,08 procent av alla fossilt drivna bilar.
”Ser vi till antalet bränder per bil och jämför med drivmedel är det fortsatt fler personbilar som drivs med fossila bränslen som brinner än de som drivs med litiumjonbatterier helt eller delvis.” skriver MSB i ett pressmeddelande.
MSB ser att många har uppfattningen att en brinnande elbil är farligare än en fossilt driven bil. Något myndigheten menar är felaktigt då det inte finns något som tyder på det.
– Vårt budskap är att inte andas in någon rök från bilar som brinner, säger Ulf Bergholm, som ligger bakom sammanställningen, till TT.
– Det vi tar med oss av sammanställningen är att elbilar brinner färre gånger än fossildrivna, säger Ulf Bergholm.

Enligt sammanställningen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är bränder i fossilt drivna bilar alltså tjugo gånger vanligare än i elbilar.